Un anotimp ajunge mai rapid în orașe. Oamenii se minunează în fața fenomenului nemaiîntâlnit. Cauza pentru acesta este lumina artificială. Ce se întâmplă sub privirile tuturor? Din ce în ce mai mulți sunt curioși de acest lucru.
Un anotimp vine mai repede decât ar fi normal. Acesta se produce din cauza luminii artificiale. O cercetătoare din Statele Unite ale Americii a explicat ce se întâmplă. Specialistul a condus un studiu în care au fost implicate imagini de sateliți.
Lin Meng susține că luminile artificiale extrem de puternice din orașe determină înflorirea prematură a copacilor, arată rezultatele studiului. Concret, primăvara vine mai repede în oraș decât la mediul rural din cauza faptului că luminile artificiale afectează ciclul de zi-noapte pe care se bazează plantele.
Acest detaliu nu este deloc luat în seamă de autoritățile care se ocupă cu iluminatul. Mai mult decât atât, perioada în care înfloresc copacii și florile începe să nu mai coincidă cu cea în care sunt activi polenizatorii, lucru care le poate amenința supraviețuirea.
„Copacii nu au ceasuri sau calendare, dar par că știu când vine primăvara mai bine decât noi, oamenii. Fenologia este ramura biologiei ce studiază influența factorilor meteorologici asupra dezvoltării plantelor. Putem folosi sateliți ca să observăm când începe primăvara în toată lumea”, a spus Lin Meng, conform Daily Mail.
Cercetătoarea este de părere că mediile urbane aduc provocări deloc necesare pentru copaci și produc „efecte în cascadă” care ar putea să aibă un impact mai mare decât încălzirea globală. Studiul realizat de cercetătoare vine în contextul în care puțini oameni știu că printre tipurile de poluare își face loc și iluminatul.
O consecință ce poate fi observată ușor este faptul că stelele nu mai sunt vizibile noaptea pe cer. Un alt efect negativ se poate resimți de asemenea și asupra sistemului imunitar.