Climatologii, semnal de alarmă despre vreme. ”Vom ajunge la un nivel climatic care nu va mai permite viața ca specie”

Climatologii, semnal de alarmă despre vreme

Climatologii au transmis un semnal de alarmă despre vreme. Specialiștii au explicat de ce omenirea se confruntă cu tot mai multe fenomene meteorologice violente și au prezentat și ce ne așteaptă în următorii ani.

Climatologii transmis un semnal de alarmă despre vreme

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, la Digi 24, de ce avem parte de tot mai multe fenomene meteo violente, a transmis un semnal de alarmă și a vorbit și despre evoluția vremii din următorii ani. Conform specialistului meteo, este vorba despre un dereglaj climatic major din cauza încălzirii globale. Mai apoi, expertul a venit cu exemple: „Duminică, în apropierea Polului Nord au fost 21 de grade Celsius, acolo unde temperatura maximă în mod obișnuit este cam 6-7 grade Celsius. Gândiți-vă că am avut iarna, în care dincolo de Cercul Polar am avut temperaturi de peste 0 grade. 32 de grade în Alaska”.

Climatologii, semnal de alarmă despre vreme. ”Vom ajunge la un nivel climatic care nu va mai permite viața ca specie”
Experții meteo transmit un semnal de alarmă

Astfel, acest transport de aer cald în zona nordică, nu rămâne ceva singular. Cât despre aerul mai rece, acesta este dislocat și adus în regiunile învecinate, unde se întâlnește cu umiditate foarte crescută pentru că temperatura Mării Mediteranei este la cote foarte mari. Cele două fenomene vin împreună și formează ingrediente pentru aceste manifestări. „Observați că în loc să predomine transportul dintre vest spre est, cu sisteme de vreme care să aducă vara, mai ales acum când ne apropiem și de august, o vreme mai liniștită în sudul continentului și în bazinul mediteranean – acolo unde trebuia să fie vreme senină, să nu plouă”, a mai spus meteorologul.

Expertul meteo: nu e o fatalitate schimbarea climei

Revenind la furtunile noastre, ”cele de toate zilele”, au și ele mai mult combustibil, explică climatologul, căci Marea Mediterană este o sursă, dar și Marea Neagră este mai caldă la suprafață. Cert este că trăim schimbarea și începem să simțim tot mai mult această dereglare ce vine odată cu schimbarea. În anii ce vin, manifestările severe se vor accelera dacă și mersul încălzirii globale se transformă în ceva din ce în ce mai abrupt și ”avem emisii necontrolate în cantități mai mari”.

De asemenea, specialistul meteo declară că dereglajul devine regulă până se atinge un nou echilibru, ceea ce înseamnă o planetă reechilibrată pe un alt nivel climatic, care să nu ne mai permită viața ca specie și noi tragem după noi alte specii.  În final, climatologul a explicat că mesajul său nu trebuie să inducă teamă, căci nu e o fatalitate schimbarea climei dacă este abordată în mod inteligent, rațional, pe termen, nu doar scurt, ci pe termen mediu ori lung, ceea ce înseamnă reduceri de emisii drastice până în 2030 și neutralitatea climatică în 2050.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI