20 nov. 2022 | 21:37

Animalul unic în lume care se găseşte doar în România. În ce zonă îl poţi vedea şi când VIDEO

Turism
Animalul unic în lume care se găseşte doar în România. În ce zonă îl poţi vedea şi când VIDEO
Ce animal unic în lume se găsește doar în România?

Conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu de la Universitatea de Vest din Timişoara a descoperit și descris un nou animal. Acesta este unic în lume, iar în România se găsește doar într-o anumită zonă. El are dimensiuni mici, o culoare deschisă și a reușit să îi surprindă pe cercetători. Pe teritoriul nostru erau cunoscute doar trei specii de acest gen. Ce știau specialiștii până acum și care sunt noile descoperiri?

Animal unic în lume: în ce zonă din România se găsește?

Conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu de la Universitatea de Vest din Timişoara a făcut o descoperire deosebită. Acesta este specializat în studiul decapodelor, ordin care include racii, crabii, homarii și alte crustacee.

Specialistul a venit acum în prim-plan cu o nouă specie de rac ce trăiește doar pe teritoriul României. La noi în țară erau cunoscute doar trei specii indigene de raci. Mai exact, este vorba despre:

    • racul de lac – Astacus leptodactylus (prezent doar în sudul ţării, în lunca Dunării, de la intrarea în ţară până în Dobrogea);
    • racul de râu – Astacus astacus (prezent doar în zona munţilor Carpaţi şi în Ardeal, respectiv, Banat);
    • racul de ponoare – Austropotamobius torrentium (prezent doar în zona munţilor Mehedinţi).

Cum se numește noua specie?

Specia nouă se numește ,,Racul bihorean” (Austropotamobius bihariensis) și trăiește doar în România, în Munții Apuseni. Aceasta este cea de-a șaptea specie de rac din Europa și a fost confirmată deja de comunitatea internațională.

Cercetătorii aprobă faptul că racul bihorean are trăsături unice și nu a fost până acum cunoscut, astfel că a fost introdus în Catalogul Internaţional al Speciilor de Animale.

Descoperirea Racului bihorean este rodul a peste zece ani de cercetări. Ruda cea mai apropiată a sa este racul de stâncă (Austropotamobius pallipes) ce poate fi găsit în nord-vestul Croației.

Multe populații de rac bihorean au migrat odată cu masa de uscat desprinsă în urmă cu 15 milioane de ani, atunci când Munții Apuseni se aflau mai aproape de Alpii Dinarici. În toată această perioadă, Racul bihorean a rămas izolat de alte specii de raci.

Detalii: dimensiuni și culoare

Noua specie are dimensiuni mici de maximum 10 cm lungime. Carapacea racului este netedă, iar coloritul dorsal variază în nuanţe de brun. Partea ventrală este mai deschisă la culoare și tinde spre crem albicios sau galben-portocaliu pe partea ventrală a cleștilor.

Deși cleștii sunt mici, ei sunt puternici și seamănă foarte mult cu cleștii racului-de-ponoare, dispuse rarifiat. Specialiștii susțin că populaţiile cele mai numeroase se află în afluenţii Crişului Negru şi Crişului Repede.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Cum să scapi de riduri cu ajutorul bananelor. Vei avea o piele perfectă, ca de porțelan
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Actorul care a luat calea credinței: „Nu aveam nicio treabă cu bisericile”
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Este interzis pentru cei care stau la parter. Decizie pentru proprietarii de apartamente
Capital.ro
Sâmbăta din Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci în această zi
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Schimbări la CNAS. Cardul de sănătate se mută pe telefon
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro