Conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu de la Universitatea de Vest din Timişoara a descoperit și descris un nou animal. Acesta este unic în lume, iar în România se găsește doar într-o anumită zonă. El are dimensiuni mici, o culoare deschisă și a reușit să îi surprindă pe cercetători. Pe teritoriul nostru erau cunoscute doar trei specii de acest gen. Ce știau specialiștii până acum și care sunt noile descoperiri?
Conf. univ. dr. Lucian Pârvulescu de la Universitatea de Vest din Timişoara a făcut o descoperire deosebită. Acesta este specializat în studiul decapodelor, ordin care include racii, crabii, homarii și alte crustacee.
Specialistul a venit acum în prim-plan cu o nouă specie de rac ce trăiește doar pe teritoriul României. La noi în țară erau cunoscute doar trei specii indigene de raci. Mai exact, este vorba despre:
Specia nouă se numește ,,Racul bihorean” (Austropotamobius bihariensis) și trăiește doar în România, în Munții Apuseni. Aceasta este cea de-a șaptea specie de rac din Europa și a fost confirmată deja de comunitatea internațională.
Cercetătorii aprobă faptul că racul bihorean are trăsături unice și nu a fost până acum cunoscut, astfel că a fost introdus în Catalogul Internaţional al Speciilor de Animale.
Descoperirea Racului bihorean este rodul a peste zece ani de cercetări. Ruda cea mai apropiată a sa este racul de stâncă (Austropotamobius pallipes) ce poate fi găsit în nord-vestul Croației.
Multe populații de rac bihorean au migrat odată cu masa de uscat desprinsă în urmă cu 15 milioane de ani, atunci când Munții Apuseni se aflau mai aproape de Alpii Dinarici. În toată această perioadă, Racul bihorean a rămas izolat de alte specii de raci.
Noua specie are dimensiuni mici de maximum 10 cm lungime. Carapacea racului este netedă, iar coloritul dorsal variază în nuanţe de brun. Partea ventrală este mai deschisă la culoare și tinde spre crem albicios sau galben-portocaliu pe partea ventrală a cleștilor.
Deși cleștii sunt mici, ei sunt puternici și seamănă foarte mult cu cleștii racului-de-ponoare, dispuse rarifiat. Specialiștii susțin că populaţiile cele mai numeroase se află în afluenţii Crişului Negru şi Crişului Repede.