Animalul din România pe care sigur l-ai ţinut în mână în copilărie omoară zeci de mii de oameni în fiecare an. Credeai că e inofensiv!

de: Ștefan R. Apostol
25 05. 2023

Nu de puține ori, în plimbările tale pe lângă iazuri, cursuri de apă, lacuri și râuri, ai dat de această viețuitoare, melcul de apă dulce, și ți s-a părut simpatică. Dar, știai că acesta este animalul din România pe care sigur l-ai ţinut în mână în copilărie omoară zeci de mii de oameni în fiecare an? Deși credeai că este inofensiv, poate să-ți pericliteze viața. Dacă te-am făcut curios, citește mai departe și află ce se întâmplă dacă intri în contact cu el.

Melcul de apă dulce, viețuitoare simpatică, dar mortală

Melcul de apă dulce face parte din phylum mollusca și din clasa gastropoda. Acesta pot fi găsit în aproape orice habitat de apă dulce, inclusiv în iazuri, cursuri de apă, lacuri și râuri. Mulți melci de apă dulce sunt amfibieni.

Majoritatea pot fi găsiți și în solul umed sau printre plantele care se găsesc în apropierea corpurilor de apă. De exemplu, în America de Nord sunt aproximativ 500 de specii de melci de apă dulce, iar în statul Missouri există cel puțin 50 de specii care fac parte din 8 familii diferite.

Vezi și: Cum scapi de melcii din grădină. Ce trebuie să presari în jurul plantelor, de fapt

Potrivit cercetătorilor, melcul de apă dulce își are originea în habitatele de apă sărată în urmă cu aproximativ 550 de milioane de ani. În cele din urmă, unii dintre acești melci s-au adaptat la habitatele de apă dulce și, în cele din urmă, la uscat.

Melcii acvatici cu plămâni sunt cei care s-au adaptat la viața pe uscat. Interesant este faptul că se presupune, de asemenea, că unii dintre melcii pulmonați de apă dulce care se întâlnesc astăzi sunt descendenți ai melcilor de uscat care s-au readaptat la viața în habitatele de apă dulce.

Melcul de apă dulce omoară zeci de mii de oameni în fiecare an

Melcii de apă dulce pot fi purtători ai unui parazit numit Schistosoma, care provoacă o boală numită schistosomioză. Această boală afectează peste 200 de milioane de persoane din întreaga lume, în special în regiunile în curs de dezvoltare, și poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul de vezică urinară, insuficiența renală și diareea cronică.

Vezi și: Singurul animal din lume care este nemuritor. Specia care își poate “restarta” viața. Oamenii de știință sunt uluiți

Atunci când melcii infectați eliberează parazitul în apa dulce, oamenii se pot infecta intrând în contact cu apa, prin activități precum scăldatul, spălatul sau înotul. Parazitul pătrunde apoi în pielea omului și migrează în sânge, unde ajunge în cele din urmă în tractul urinar sau în intestine.

Boala poate fi tratată cu medicamente, dar acestea sunt adesea greu accesibile în regiunile afectate, iar oamenii pot suferi complicații de sănătate pe termen lung. Cercetătorii spun că nu sunt siguri de numărul de decese provocate de melcul de apă dulce prin infectare zonelor de apă, dar poate ajunge în unele cazuri la 150.000 de persoane pe an.

Explicația științifică care a determinat comunitata de cercetători să catalogheze melcul de apă dulce ca periculos este că elimină miricidii care migrează prin piele la om și se maturizează în schistosomi adulți care infestează diverse părți ale corpului, inclusiv vezica urinară.

Vezi și: Descoperire de senzație în Anglia. Au trăit acum 220.000 de ani și sunt bine conservați

Schistosomiaza de acest tip este o problemă mai ales în Africa de Nord, dar diferiți paraziți cauzează alte probleme în alte părți ale lumii. Cu toate astea cercetătorii atrag atenția că nu melcul de apă dulce în sine este cel care provoacă decesele, ci infecția datorată acestei bacterii pe care o elimină în zonele de apă.

Ce este Schistosomiaza și cum se manifestă

La fel ca țânțarii, melcul de apă dulce este un vector al acestei boli, schistosomiaza. Schistosomii sunt paraziți viermi plați cu un ciclu de viață în două etape.

Un stadiu trăiește în melci. Apoi, viermii plați intră în apă, unde pătrund în vasele de sânge ale mamiferelor care stau în apă. După ce trăiesc în mamifere, inclusiv în oameni, aceștia reintră în apă sub formă de ouă în fecale.

Ouăle sunt mâncate de melci, iar ciclul începe din nou. Aceștia nu sunt melci oarecare, ci mai multe specii de melci acvatici. Paraziții care provoacă schistosomiaza se numesc schistosomi.

Vezi și: Top 5 cele mai periculoase animale mici din lume. Să te ferești de ele! VIDEO

În stadiul de infecție, aceștia sunt abia vizibili cu ochiul liber și sunt cunoscuți sub denumirea de cercarie. Aceștia sunt capabili să pătrundă în pielea umană, unde se dezvoltă în stadii ulterioare și se apropie de abdomen pentru a depune ouă.

Boala este cauzată de reacția sistemului imunitar la aceste ouă. Schistosomii trăiesc în lacuri, râuri, rezervoare și canale și pot infecta orice persoană care intră în contact cu apa contaminată. O persoană infectată va elimina ouăle de parazit în urină sau în fecale, care pot supraviețui în apă până la șapte zile.

Schistosomiaza (cunoscută și sub numele de bilharzia) este un tip de infecție cauzată de paraziți care trăiesc în apa dulce, în special în melcii de apă dulce. Simptomele pot apărea la câteva săptămâni după ce cineva este infectat de parazit și includ:

  • simptome asemănătoare gripei, cum ar fi o temperatură ridicată, febră, de peste 38 de grade și dureri musculare,
  • o erupție cutanată,
  • tuse

Alternativ, simptome mai grave pot apărea la câteva luni, și posibil ani, mai spun specialiștii, după infectare și includ:

  • cistită,
  • sânge în urină,
  • diaree cu sânge,
  • dureri sau crampe abdominale,
  • vărsături cu sânge,
  • paralizie a picioarelor.

 

Concluzie

Acum ai aflat cât de periculos poate fi melcul de apă dulce, dar nu neapărat el, cât bacteria pe care o are în interior. Așadar, atunci când ajungi lângă iazuri, cursuri de apă, lacuri și râuri, și vezi această viețuitoare, ar fi cazul să te gândești de două ori dacă bei sau vrei să faci o baie.