04 apr. 2023 | 14:47

Singurul animal din lume care este nemuritor. Specia care își poate “restarta” viața. Oamenii de știință sunt uluiți

Diverse
Singurul animal din lume care este nemuritor. Specia care își poate “restarta” viața. Oamenii de știință sunt uluiți
Cum reușește

Acesta este singurul animal din lume care este nemuritor. Este un lucru să supraviețuiești în medii dificile și alta este să apeși butonul de resetare atunci când te confrunți cu o amenințare iminentă. Un singur animal este cunoscut ca având această abilitate remarcabilă: o specie de meduză, Turritopsis dohrnii, descoperită pentru prima dată în anii 1880 în Marea Mediterană și evidențiată ca fiind un organism cu o rezistență unică în cadrul expoziției Life at the Limits: Povești ale unor specii uimitoare.

Singurul animal din lume care este nemuritor. Specia care își poate “restarta” viața

La fel ca toate meduzele, Turritopsis dohrnii își începe viața ca o larvă, numită planulă, care se dezvoltă dintr-un ou fertilizat. O planulă înoată la început, apoi se așează pe fundul mării și crește într-o colonie cilindrică de polipi. Aceștia generează în cele din urmă meduze identice din punct de vedere genetic, care înoată liber – animalele pe care le recunoaștem drept meduze – care cresc până la vârsta adultă în câteva săptămâni.

Citește și: Animalul care nu are ce căuta în România: adus de partidul socialist, la ordinul tovarășului, el este și astăzi unic la noi în țară

Complet crescută, Turritopsis dohrnii are un diametru de numai 4,5 mm, mai mic decât o unghie de la degetul mic.

 În mijlocul clopotului său transparent este vizibil un stomac roșu aprins, iar marginile sunt căptușite cu până la 90 de tentacule albe. 

Aceste creaturi mici și transparente au însă o abilitate extraordinară de supraviețuire. Ca răspuns la leziuni fizice sau chiar la înfometare, ele fac un salt înapoi în procesul lor de dezvoltare, transformându-se din nou în polip. 

Într-un proces care seamănă în mod remarcabil cu nemurirea, colonia de polipi renăscuți în cele din urmă înmugurește și eliberează meduze care sunt identice din punct de vedere genetic cu adultul rănit. 

De fapt, de când acest fenomen a fost observat pentru prima dată în anii 1990, specia a ajuns să fie numită „meduza nemuritoare”.

Fenomenul care a uimit oamenii de știință

Mecanismul celular din spatele acestui fenomen – un proces rar cunoscut sub numele de transdiferențiere – prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință pentru potențialele sale aplicații în medicină. Supunându-se transdiferențierii, o celulă adultă, specializată pentru un anumit țesut, poate deveni un tip complet diferit de celulă specializată. 

Citește și: Legătura nebănuită dintre dungile de pe zebră și amprentele umane: concluzia cercetătorilor

Este o modalitate eficientă de reciclare a celulelor și un domeniu important de studiu în cercetarea celulelor stem, care ar putea ajuta oamenii de știință să înlocuiască celulele care au fost afectate de boli.

În ceea ce privește Turritopsis dohrnii, această meduză nu este doar un supraviețuitor extraordinar. Este, de asemenea, un invadator din ce în ce mai agresiv. 

Cercetătorii au identificat recent meduza nemuritoare ca fiind un „excelent autostopist”, deosebit de bine adaptat pentru a supraviețui călătoriilor lungi pe navele de marfă.

În cadrul aceluiași studiu, cercetătorii au documentat, de asemenea, indivizi de Turritopsis dohrnii identici din punct de vedere genetic, distribuiți pe toate oceanele lumii, ceea ce ridică o întrebare interesantă cu privire la natura mortalității – dacă toate celulele unui organism sunt înlocuite, mai este acesta același individ? 

Genele sunt aceleași, bineînțeles – iar în biologie, acest lucru poate fi suficient pentru a declara un câștigător.

Cine a descoperit meduzele nemuritoare?

Specia T. dohrnii a fost descrisă pentru prima dată de oamenii de știință în 1883. Abia 100 de ani mai târziu, în anii 1980, a fost descoperită accidental nemurirea lor.

Citește și: Creatura care trăiește în România și o poti vedea, poate, o singură dată în viață. Specia este recent descoperită și o găsești doar la noi

Studenții Christian Sommer și Giorgio Bavestrello au colectat polipi de Turritopsis, pe care i-au păstrat și monitorizat până când meduzele au fost eliberate. Se credea că aceste meduze ar trebui să se maturizeze înainte de a se reproduce și de a produce larve, dar când borcanul a fost verificat din nou, au fost surprinși să găsească mulți polipi nou așezați.

Ei au continuat să observe meduzele și au descoperit că, atunci când sunt stresate, meduzele cad pe fundul borcanului și se transformă în polipi, fără să aibă loc fertilizarea sau stadiul tipic de larvă. Descoperirea, ajutată de porecla spectaculoasă de „meduză nemuritoare”, a captat atenția lumii.

Pot muri meduzele nemuritoare?

T. dohrnii poate întineri, dar nu poate păcăli întotdeauna moartea. De exemplu, meduzele, inclusiv cele nemuritoare, sunt prada altor animale, cum ar fi peștii și broaștele țestoase. De asemenea, polipii sunt practic lipsiți de apărare în fața prădătorilor, cum ar fi melcii de mare și crustaceele.

Citește și: Cei mai periculoși rechini din lume. În ce oceane și mări trăiesc

Înțelegerea cât timp pot trăi meduzele, inclusiv T. dohrnii, poate fi dificilă.

O mare parte din știința de adâncime a oceanelor durează mult timp și este foarte costisitor să faci observații în timp pentru a vedea schimbările. De asemenea, meduzele trebuie să aibă condiții perfecte în care să nu fie afectate de nimic extern, cum ar fi oamenii sau alți prădători’.

Omul de știință japonez Shin Kubota a menținut populații de meduze nemuritoare în buclă prin ciclul lor de viață neobișnuit încă din anii 1990. 

Munca sa cu această specie necesită mult timp, Kubota trebuind să monitorizeze și să îngrijească zilnic coloniile, fiind nevoit chiar să le taie la microscop ouăle de creveți de saramură în miniatură, astfel încât acestea să fie suficient de mici pentru ca micile meduze să le poată mânca.

Dar, prin eforturile sale, Kubota a raportat că, pe o perioadă de doi ani, coloniile de meduze captive s-au întinerit în mod natural de până la 10 ori, uneori la intervale de doar o lună.

Unde se găsesc meduzele nemuritoare?

Se crede că meduzele nemuritoare își au originea în Marea Mediterană, însă în prezent se găsesc în oceanele din întreaga lume. Se crede că această invazie observată recent ar putea fi cauzată predominant de oameni.

Citește și: De ce pisica nu vrea să se uite în ochii tăi. Mesajul pe care-l transmite, de fapt

O teorie predominantă este aceea că navele sunt responsabile de dispersarea pe scară largă a creaturilor prin oceanele Pământului. La urma urmei, nemurirea meduzei o face un excelent autostopist.

O teorie predominantă este aceea că navele sunt responsabile pentru dispersarea pe scară largă a creaturilor prin oceanele Pământului. La urma urmei, nemurirea meduzei o face un excelent autostopist.

Apa de balast este pompată în interiorul și în afara navelor, cum ar fi navele de marfă și de croazieră, pentru a menține stabilitatea. Este foarte posibil ca meduzele nemuritoare să fie atrase de această apă și să poată supraviețui traversării oceanelor datorită capacității lor de a-și inversa ciclul de viață atunci când se confruntă cu stres, cum ar fi lipsa de hrană.

Meduza nemuritoare este, de asemenea, relativ puțin vizibilă, ceea ce ar fi putut contribui la faptul că răspândirea sa a fost greu de observat. 

Este mică și translucidă și poate avea caracteristici diferite în funcție de locul din lume în care trăiește. 

Dintr-un studiu asupra T. dohrnii din întreaga lume, cercetătorii au descoperit că meduzele nemuritoare din regiunile tropicale, cum ar fi Panama, au doar opt tentacule, în timp ce cele din apele mai temperate, cum ar fi cele din Marea Mediterană și Japonia, pot avea 24 sau mai multe.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Furtuna de zăpadă a făcut ravagii. Imagini apocalitpice. Sute de mii de oameni, fără curent electric
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. S-a aflat marele adevăr: Face discret cu ochiul fascismului istoric
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro