08 mai 2023 | 18:14

Cum scapi de melcii din grădină. Ce trebuie să presari în jurul plantelor, de fapt

Utile
Cum scapi de melcii din grădină. Ce trebuie să presari în jurul plantelor, de fapt

Deși cei mai mulți dintre noi înțelegem că melcii fac parte din lumea naturală, asta nu înseamnă că vrem să împărțim spațiul cu ei. La urma urmei, melcii sunt mucoși, urâți și suficient de distructivi pentru a vă dăuna gazonului și grădinii. Din fericire, nu trebuie să trăiești cu ei pentru totdeauna. Iată așadar cum scapi de melcii din grădină.

Cum scapi de melcii din grădină

Melcii de grădină sunt moluștele terestre mici și colorate, care sunt întâlnite frecvent în grădini, parcuri și alte spații verzi. Ei sunt de obicei de dimensiuni mici, având o lungime de 1-2 cm și o lățime de 0,5-1 cm. Aceștia au un corp moale și musculos, acoperit de o cochilie spiralată.

Melcii de grădină se hrănesc cu plante, inclusiv cu frunze și tulpini verzi, dar pot consuma și ciuperci și alte organisme mici. Acești melci sunt o sursă de hrană pentru multe animale, inclusiv păsări, șopârle și broaște. De asemenea, melcii joacă un rol important în ecosistemele grădinilor, contribuind la reciclarea materiei organice și la menținerea echilibrului ecologic.

Ce mănâncă melcii?

Melcii mănâncă materie organică, inclusiv o mare varietate de plante vii și lemn în descompunere, culturi și frunze de plante. Melcii vor mânca, de asemenea, culturi și flori și sunt în mod deosebit pasionați de următoarele:

  • Busuioc
  • Fasole
  • Varză
  • Dalie
  • Salată verde
  • Gălbenele
  • Diverse legume.

Melcul de grădină, cel mai comun melc care invadează casele și grădinile va mânca plante suculente, iarbă de gazon precum și alte ierburi.

Ce daune pot provoca melcii?

Pentru o creatură mică, melcii pot aduce lovitură mare. Melcii au o limbă aspră, asemănătoare unei răzători, pe care o trec peste marginile frunzelor plantelor. Rezultatul sunt găuri mari și așchii pe suprafața plantei, care pot deteriora sau chiar ucide verdeața. Dar asta nu este tot ce fac. Iată câteva motive pentru a scăpa de melci imediat ce îi vezi:

  • Melcii reduc randamentul culturilor.  Dacă ai o floare sau o grădină de legume pe proprietatea ta, melcii vor mânca plantele și vor reduce recolta. Sunt deosebit de duri pentru legumele cu frunze.
  • Ei pot distruge animalele de apă.  Melcii sunt paraziți și pot ucide peștii din iazurile decorative. În plus, aceste moluște iubitoare de apă se reproduc rapid și îți pot scurtcircuita electronicele și pot înfunda filtrele și țevile iazului sau piscinei.
  • Răspândesc boli. Melcii poartă boli și viermi paraziți  (inclusiv  schistosomiaza), care poate fi periculoasă pentru animalele domestice și pentru oameni. Deținerea lor pe proprietatea ta îți poate pune sănătatea în pericol.
  • Sunt inestetici. Nimeni nu vrea să culeagă o frunză proaspătă de salată verde din grădină doar pentru a găsi un melc. Melcii sunt inestetici și dezgustători și îți vor face curtea sau grădina un loc mai puțin plăcut.

Modalități prin care poți scăpa de melcii de grădină

Există mai multe modalități prin care poți scăpa de melcii din grădină, fără a fi nevoie să îi omori. Iată câteva opțiuni:

  • În primul rând, poți încerca să reduci umiditatea din grădină. Melcii iubesc mediile umede și răcoroase, așa că dacă poți să menții grădina uscată, îi vei îndepărta mai ușor.
  • Îndepărtează sursele de hrană: Melcii sunt atrași de plantele verzi, așa că o modalitate de ai descuraja este să se reducă disponibilitatea de hrană. Fă acest lucru prin îndepărtarea plantelor infestate cu melci sau prin acoperirea acestora cu plasă sau cu folie perforată.
  • Ademenește-i cu bere: Melcii sunt atrași de bere, așa că îi poți ademeni cu bere. Pune bere într-un recipient mic și plasează-l într-un loc umbros și liniștit din grădină. Melcii vor fi atrași de bere, vor intra în recipient și se vor îneca. Este important să golești recipientul regulat și să îl reumpli cu bere proaspătă.
  • Folosește folie de cupru: Folosirea foliei de cupru în grădină poate ajuta la reducerea populației de melci. Acest material eliberează o substanță electrică când este umezită, ceea ce deteriorează sistemul lor nervos și îi împiedică să meargă mai departe. Poți folosi folie de cupru pentru a acoperi zonele de grădină unde se găsesc melcii sau pentru a încadra plantele vulnerabile la atacurile melcilor.
  • Utilizează coji de ouă: Cojile de ouă măcinate sau sparte pot fi folosit pentru a descuraja melcii. Acest lucru se datorează faptului că cojile de ouă sunt aspre și neplăcute pentru melci, care nu pot să meargă peste ele. Presăra coji de ouă în jurul plantelor și în zonele în care se găsesc melcii.
  • Plantează plante repelente: Unele plante au proprietăți repelente pentru melci. Printre acestea se numără mentă, rozmarinul, levănțica, busuiocul și usturoiul. Pune aceste plante în grădină sau poți utiliza uleiurile esențiale obținute din plante pentru a împrăștia în jurul zonelor în care se găsesc melcii.

Este important să fii consecvent și să utilizezi aceste metode în mod regulat pentru a menține populația de melci la un nivel scăzut.

Compoziție foto: Iozan Carmen

Parteneri
O vedetă s-a stins într-un mod tragic la doar 37 de ani. Femeia era și una dintre cele mai căutate modele din lume
Redactia.ro
Irinel Columbeanu venise în fițe de milionar la căminul de bătrâni: „Îi plăcea să dea ordine, la azil s-a umanizat.” În câte valize îi încap lucrurile rămase, după ce a dat faliment
Click.ro
De ce a murit copilul de 4 ani din Craiova, dispărut din fața casei. Ce s-a descoperit la autopsie
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Deși se afișează cu mașini și genți de lux, casa Biancăi Drăgușanu nu e deloc cum ți-ai imagina! Imaginile din apartamentul ei au ajuns virale pe internet / FOTO
Unica.ro
Testul pe care ar trebui să-l facă orice șofer. Cum reduci consumul de motorină sau benzină
EVZ.ro
Informații de culise! Copilul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink este în America, în timp ce vedeta și iubitul ei sunt în China. De ce au luat această decizie
Spynews
Reorganizarea teritorială a României. Județele care dispar. Cum va arăta noua hartă
Capital.ro
Acasă la Bianca Drăgușanu. Imagini din apartamentul de lux, întins pe două etaje: "Am muncit o viață întreagă"
Avantaje
LOVITURĂ pentru pensionari. Ministrul a spus clar: NU SUNT BANI
Mediaflux
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Spynews.ro
Cu ce probleme s-a confruntat Delia în vacanța din Singapore. Ce s-a întâmplat și ce a anunțat în online
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro