Peste tot în lume, este recunoscut ca unul din cei mai simpatici, dar puțini știu că animalul care dă cea mai scumpă brânză din lume trăiește în România.
Conform specialiștilor, pe 8 mai s-a sărbătorit Ziua Internațională a măgarului, unul din cele mai simpatice animale și de câteva mii de ani partenerul de încredere al omului.
Deși trăiește și în România, conform specialiștilor, cea mai veche reprezentare cunoscută a măgarilor se află pe o paletă egipteană datată în jurul anului 3100 î.Hr., dar oasele care ar putea reprezenta măgari domesticiți sunt cunoscute cel puțin din 4500 î.Hr. Cea mai veche dovadă incontestabilă a domesticirii provine de la măgari îngropați împreună cu un rege egiptean antic în afara Abydosului.
În jurul anului 400 î.Hr. se spune că Hipocrate ar fi prescris lapte de măgăriță pentru a ajuta la vindecarea otrăvirii, a febrei și a problemelor hepatice. După cum spune legenda, împărăteasa Poppaea Sabina a Romei făcea baie în lapte de măgăriță și îl aplica pe obraji pentru a ține ridurile la distanță.
Regine precum Cleopatra a VII-a făceau același lucru. În copilărie, chiar și Papa Francisc a băut lapte de măgăriță în loc de lapte matern.
Dar, puțină lume știe că măgarul este animalul care dă cea mai scumpă brânză din lume, kilogramul de brânză putând ajunge și la aproape 1.000 de euro kilogramul.
Astăzi brânza ”pule” face ravagii în lume, iar dacă vă întrebați cum este posibil, vă spunem că prețul este mare și ca urmare a costurilor de producție aferente laptelui de măgăriță.
Este important de menționat faptul că laptele de măgăriță s-a bucurat de o creștere rapidă a cotei de piață în ultimii ani, iar proprietarii de ferme spun că:
„E un proces care presupune congelare și vacuum. Totalul investiției e undeva la 55 de mii de euro. Din câte am văzut internațional se vinde 100 de grame cu 40 euro, cam ăsta e prețul pe piață.”
Laptele de măgăriță este similar cu laptele uman în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, având aproximativ aceeași cantitate de proteine și conținut de lactoză. Acesta este motivul pentru care este adesea folosit ca alternativă la laptele matern și este considerat sigur și nutritiv atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Laptele este plăcut la gust, cu un gust dulce și un miros lăptos, bogat în calciu, conține de peste două ori mai multă vitamina D decât laptele de vacă, spun specialiștii.
Deși oricine se poate bucura de beneficiile sale, laptele de măgăriță poate fi cel mai potrivit pentru cei cu sensibilități la alte tipuri de lapte, deoarece are un conținut scăzut de cazeină.
În ultimii ani, ca urmare a creșterii cererii, inclusiv în România au apărut ferme care cresc acest simpatic animal, și au început să producă lapte de măgăriță.
Așa se face că, dacă ajungi în Orăștie, în județul Hunedoara, vei da peste o astfel de fermă construită în 2016 cu doar 8 animale, iar astăzi a ajuns să aibă nu mai puțin de 500 de exemplare.
Proprietarii spun că au costuri mici când vine vorba de creșterea animalelor, iar profiturile sunt pe măsură, având în vedere că producția de lapte și brânză este vândută pe plan local, dar și exportată în afara țării.
„Avem autorizație internațională și vrem să vindem și în afara țării. O măgăriță dă între 100 și 300 de millitri de lapte.
Am făcut brânză. La un kilogram de brânză se folosesc 50 de litri de lapte, costă peste 1000 de euro.”, spun proprietarul fermei, conform Știrile ProTV.
Laptele de măgăriță este atât de rar și de scump, așa că nu este de mirare că este folosit pentru a face cea mai scumpă brânză din lume. Cu o textură albă sfărâmicioasă, brânza din lapte de măgăriță are un profil de aromă similar cu cel al manchego-ului spaniol.