Discuțiile despre săptămâna de lucru de patru zile au fost relansate de pandemia COVID-19, iar angajații și angajatorii au regândit importanța flexibilității și a beneficiilor la locul de muncă. Ideea este simplă, angajații ar lucra patru zile pe săptămână, fiind plătiți la fel și având de aceleași beneficii, dar cu același volum de muncă. Un astfel de dermes a fost implementat și pentru angajaţii din România pentru care vinerea ar putea fi zi liberă, din cadrul ueni compnaii românești importante. Conform deciziei, angajații vor avea weekend prelungit săptămânal.
Odată cu ieșirea din pandemie, perioadă în care s-a optat pentru săptămâna de lucru de patru zile , sau chair pentru lucrul de acasă, acum companiile care își reduc săptămâna de lucru, sunt din ce în ce mai multe în întreaga Europ, și funcționează bine, cu mai puține întâlniri și mai multă muncă independentă.
Considerat ca fiind viitorul productivității angajaților și al echilibrului dintre viața profesională și cea privată, susținătorii săptămânii de lucru de patru zile sugerează că, atunci când este implementată, satisfacția lucrătorilor crește, la fel ca și productivitatea.
Sindicatele din întreaga Europă solicită guvernelor să implementeze săptămâna de lucru de patru zile, fiind deja implementate în state, recpum Belgia, Marea Britanei, Scoția și Țara Galilor alăturându-se mișcării globale în creștere.
Săptămâna de lucru de patru zile a trecut și dincolo de ocean, iar în Canada, un studiu realizat de agenția globală de ocupare a forței de muncă Indeed a arătat că 41% dintre angajatorii canadieni iau în considerare programe hibride alternative și noi stiluri de lucru, ca urmare a pandemiei COVID-19.
Sondajul efectuat de Indeed în rândul a 1.000 de angajatori de funcționari din Canada a constatat că 51% dintre companiile mari, cu peste 500 de angajați, ar fi „susceptibile de a implementa săptămâna de lucru de patru zile”.
Vezi și: Țara unde patronii iau amendă când își deranjează angajații în timpul liber
În România, mai ales în pandemiae, companiile mari au decis fie lucrul remote, de acasă, fie diminuarea orelor de program. Ca urmare, s-a constatat în anumite cazuri o creștere a productivității, în ambele situații, așa că, după ieșirea din criza pandemică, tot mai multe dintre ele au ales să implementeze săptămâna de lucru de patru zile.
În 2023, conform unui comunicat, compania ING Hubs România a anunțat implementarea acestui sistem de lucru pentru angajații săi, asta însemnând și un weekend prelungit pentru angajații companiei. În cadrul acestui sistem de lucru, săpătmâna de lucru de patru zile, angajații vor alege să lucrez 9 ore pe zi, având în acest caz 0,5 zile libere pe săptămână, fără să excludă și posibilitatea angajatului de a lucra și de acasă, în anumite situații anunțate.
Vezi și: Săptămâna de lucru de 4 zile în România?! Anunțul făcut de ministru, toți românii trebuie să afle
Cum știi dacă o săptămână de patru zile este potrivită pentru afacerea ta? Pentru a vă ajuta să vă decideți, iată câteva argumente pro și contra esențiale. În primul rând, prin implementarea acestui mod de lucru apar costuri reduse.
Săptămâna de lucru de patru zile poate reduce costurile pentru toată lumea. Cel mai evident este că, având în vedere că biroul ar fi închis o zi în plus pe săptămână, costurile de funcționare ar înregistra o scădere semnificativă. În plus, angajații ar plăti mai puțin pentru a face naveta și ar vedea reduse și cheltuielile cu prânzul și cafelele din timpul zilei.
Iată care sunt și alte beneficii aduse de săptămâna de lucru de patru zile:
Faptul de a avea un weekend de trei zile le lasă angajaților mai mult timp liber și șansa de a-și îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Nu mulți oameni se vor plânge de acest lucru.
Faptul că ai mai mult timp pentru a face lucrurile pe care le iubești sporește fericirea generală și poate contribui la creșterea loialității față de o companie – este o situație în care toți au de câștigat.
Potrivit organizației caritabile Mind, 1 din 6 dintre angajați se confruntă cu probleme de sănătate mintală în orice săptămână. Un weekend mai lung le va permite oamenilor să petreacă mai mult timp cu prietenii și familia lor și să facă lucrurile pe care le iubesc, ceea ce va duce în mod natural la o îmbunătățire a stării de bine. De asemenea, le va oferi o perioadă de odihnă suplimentară în fiecare săptămână, ceea ce îi va ajuta să se reîncarce puțin mai mult după o săptămână plină.
Personalul nemulțumit are tendința de a-și distrage atenția colegilor. Teoria generală din spatele unei săptămâni mai scurte este că angajații mai fericiți și mai împliniți sunt, prin urmare, mai concentrați asupra muncii lor atunci când se află efectiv la locul de muncă.
Perpetual Guardian, o firmă din Noua Zeelandă, a testat o săptămână de patru zile. Rezultatele au arătat că 78% dintre angajați au reușit să își echilibreze mai eficient viața profesională și cea de acasă. Acest procent a fost comparat cu 54% înainte de experiment.
În epoca milenialilor, posibilitatea de a oferi un program de lucru mai flexibil este cu siguranță un avantaj care îi convinge pe angajați să rămână la o companie. Cercetările arată că 63% dintre întreprinderi au considerat că este mai ușor să atragă și să păstreze personal de calitate cu o săptămână de lucru de patru zile.
Acest beneficiu privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată este încă o ofertă relativ rară și poate fi o modalitate excelentă de a atrage cele mai bune talente și de a-i păstra și pe aceștia angajați.
În unele cazuri, acest sistem nu se potrivește oricărui model de afaceri. Din păcate, un model de săptămână de patru zile nu se potrivește tuturor afacerilor. Este o opțiune care este viabilă doar pentru companiile care își pot readapta întreaga activitate la un nou mod de lucru.
Adoptarea unui mod diferit de lucru este un pas important, așa că va trebui să vă gândiți dacă o săptămână de patru zile este sau nu potrivită pentru companii. Un dezavantaj armai fi orele mai lungi și stresul legat de muncă. În realitate, majoritatea angajaților care au săptămâna de lucru de patru zile vor trebui, cel mai probabil, să lucreze aceleași săptămâni de 40 de ore, dar în patru zile în loc de cinci. În acest caz, turele ar putea fi extinse la 10 ore.
Zilele mai lungi ar putea avea un efect semnificativ asupra nivelului de stres al angajaților și, prin urmare, asupra bunăstării și productivității lor generale. Și, deși teoria este că mai mult timp petrecut departe de locul de muncă este benefic pentru echilibrul dintre viața profesională și cea privată a unui angajat, prin munca suplimentară în timpul noii lor „săptămâni de lucru”, aceștia ar putea constata că echilibrul dintre viața profesională și cea privată este de fapt afectat.