04 ian. 2025 | 09:12

Ce pun moldovencele în compoziția pandișpanului ca să iasă mult mai pufos. Ingredientul secret pe care îl adaugă în albuș

Sfaturi Culinare
Ce pun moldovencele în compoziția pandișpanului ca să iasă mult mai pufos. Ingredientul secret pe care îl adaugă în albuș
Ingredientul care face diferența

Pandișpanul este unul dintre deserturile tradiționale adorate în bucătăria românescă, datorită texturii sale pufoase și gustului inconfundabil. Deși rețeta pare simplă, moldovencele au un truc special pentru a se asigura că pandișpanul iese perfect de fiecare dată. Ingredientul lor secret este adăugat în albușuri, în timp ce acestea sunt mixate. Acest detaliu aparent nesemnificativ face o diferență enormă, oferind blatului acea consistență aerată și delicată pe care toată lumea o caută.

Cum să faci cel mai pufos pandișpan

Iată rețeta completă și pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a obține un pandișpan perfect, folosind secretele tradiționale! Ingredientul care face diferența este oțetul și se adaugă atunci când albușurile sunt bătute spumă.

Ingrediente:

  • 6 ouă
  • 250 g făină
  • 300 g zahăr
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 plic de praf de copt
  • Coajă de lămâie (răzuită fin)
  • Esență de vanilie
  • 50 g unt (topit și răcit)
  • 20 ml ulei
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de oțet (ingredientul secret)
  • 1 lingură cacao

Mod de preparare

Primul pas este separarea ouălor. Pune albușurile într-un bol mare, iar gălbenușurile într-un alt recipient. Este important să te asiguri că bolul pentru albușuri este complet curat și uscat, pentru ca spuma să se formeze corespunzător. Adaugă în bolul cu albușuri un praf de sare și lingura de oțet. Acest pas este crucial pentru a crea o textură aerată, deoarece oțetul stabilizează spuma și o ajută să rețină mai mult aer. Mixează la viteză medie până când obții o spumă tare.

Adaugă zahărul și zahărul vanilat treptat, continuând să mixezi până când cristalele de zahăr se topesc complet. Vei ști că ai obținut consistența potrivită când spuma devine lucioasă și formează vârfuri stabile.

Amestecă gălbenușurile cu esența de vanilie, coaja rasă de lămâie, uleiul și untul topit. Omogenizează bine cu un tel sau o lingură. Separat, combină făina, praful de copt și un praf de sare. Acestea vor fi adăugate ulterior în compoziție. Începe prin a încorpora ușor amestecul de gălbenușuri peste spuma de albuș, folosind un tel sau o spatulă. Amestecă cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul din compoziție.

Adaugă treptat ingredientele uscate, amestecând la fel de delicat, pentru a nu pierde din volumul obținut. Toarnă 3/4 din compoziție într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. În compoziția rămasă, adaugă lingura de cacao și amestecă bine. Toarnă acest amestec în mijlocul tăvii, creând un efect marmorat.

Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lasă pandișpanul să se coacă timp de 30-35 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Dacă scobitoarea iese curată, desertul este gata. La final, vei obține un pandișpan moale, pufos și extrem de aromat. Trucul cu oțetul, alături de mixarea corectă și atenția la detalii, fac diferența. Acest desert este perfect pentru orice ocazie, fie că îl servești simplu sau cu un strat de gem ori cremă.

Parteneri
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești neapărat în ziua de Bobotează. Îți va aduce noroc și bunăstare
Redactia.ro
Destinația superbă din Grecia, supranumită și „Insula Apocalipsei”, care se află în topul celor mai bune locuri pentru vacanță în 2025. Puțini români au ajuns aici
Click.ro
Românii, obligați să își recicleze hainele vechi. Ministrul Fechet a explicat ce trebuie să facem cu ele
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile pe care Roxana Nemeș le-ar vrea uitate! Cum s-a fotografiat pe vremea când se iubea cu Radu Groza, impresarul ei / FOTO
Unica.ro
Vânt puternic și ploi în România, în următoarele ore. Ce zone sunt sub cod galben
EVZ.ro
DeSanto, prima reacție după conflictul cu Jador: „Iubiți pe cine nu trebuie”. Cum a răspuns când a fost întrebat de banii pe care ar trebui să-i dea manelistului
Spynews
Trădare supremă. S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
O nouă LOVITURĂ pentru pensionari. PENSII înghețate și ÎNTÂRZIATE
Mediaflux
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de Daria, fosta lui Bodi, cea cu care a înșelat-o pe Bianca! Disperat să îi atragă atenția vedetei?
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Mesaje și felicitari de Bobotează pentru cei dragi. Ce se urează de Botezul Domnului
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro