Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că instituirea stării de urgență a fost neconstituțională. Instituția a spus că Parlamentul Republicii Moldova a dispus stare de urgență în Chișinău de la data 1 aprilie, însă această măsură nu a fost legală.
Curtea Constituțională a admis astfel sesizările depuse de deputații Octavian Țîcu, Serviu Litvinenco și Veronica Roșca, declarând neconstituțională hotărârea Parlamentului privind impunerea stării de urgență.
Hotărârea este definitivă și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, potrivit președintei Curții, Domnica Manole.
Vocile critice spune că instituirea stării de urgență a fost un tertip pentru a amâna dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate, la decizia Curții, de pe 15 aprilie.
Acum, Maia Sandu a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 11 iulie. Președinta Republicii Moldova a semnat astăzi decretul de dizolvare a Parlamentului.
„Prin această decizie am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare. Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021. Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de facebook.
Deputații opoziției au declarat să reclame instituirea măsurii de stare de urgență votată de majoritatea din Parlament.
Politicienii au susținut că Guvernul demisionar nu avea dreptul să facă o astfel de propunere Parlamentului privind instituirea stării de urgență, iar deputații nu puteau veni cu propriul proiect de hotărâre, înălcându-se astfel mai multe articole ale Constituției.
„Legea spune clar: pe perioada stării de urgență nu poate fi dizolvat parlamentul, deci în următoarele 60 de zile parlamentul nu poate fi dizolvat. În continuare, dacă nu cunoașteți care este planul, vă spun eu, citându-l pe președintele dvs. (Igor Dodon): această stare de urgență va fi impusă pe perioada 1 aprilie-30 mai și, inclusiv, să fie retrași bani din rezerva BNM, ca să fie ajutați oamenii care au avut de suferit”, a declarat șeful democraților, Pavel Filip.
În plus, câteva sute de oameni s-au strâns în fața Curții Constituționale de la Chișinău pentru a protesta față de abuzurile și intimidările la care judecătorii au fost supuși din partea majorității din Parlament, conduse de Partidul Socialiștilor, al cărui șef este Igor Dodon și Partisul Ilan Șor.