12 apr. 2022 | 08:29

ANAF, veste importantă pentru proprietarii de case și apartamente. Toți românii trebuie să afle

Social
ANAF, veste importantă pentru proprietarii de case și apartamente. Toți românii trebuie să afle
ANAF și proiectele pentru 2022

În cursul acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță mai multe proiecte pilot, prin care dorește stimularea conformării voluntare a contribuabililor români. Proiectele au deja normele de lucru publicate pe site-ul instituției și vizează activitățile de îndrumare și asistență în domeniul fiscal. Cei vizați de ANAF, în mod special, în aceste proiecte sunt cei care obțin venituri din alte activități, altele decât cele deja declarate.

ANAF și proiectele pentru 2022

În urma mai multor consultări, la nivelul instituției și a Ministerului de Finanțe, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de mai mulți bani la bugetul de stat. Astfel că, ANAF a anunțat demararea unor proiecte pe tot parcursul acestui an, prin care dorește să-și informeze contribuabilii de obligațiile fiscale.

Proiectele, denumite generic „proiecte pilot în vederea stimulării conformării voluntare”, are în vedere o anumită categorie de contribuabili, care în trecut nu aveau obligativitatea declarării unor venituri, altele decât cele deja normate conform legilor în vigoare. În cadrul acestui document, publicat de ANAF pe site-ul oficial, sunt specificate cele trei categorii vizate de acest proiect, după cum urmează:

„Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează trei Proiecte pilot privind stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile fiscale.

Obiectivele  acestora sunt creșterea gradului de informare și stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice.”, se menționează în documentul publicat de ANAF.

Instrumente de lucru în zona conformãrii voluntare

În mod direct, proiectele vizează modul în care cele trei categorii menționate vor putea trece la declararea veniturilor obținute din aceste activități „care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare”, spune ANAF. Conform informațiilor, prima parte a acestor proiecte se va desfășura în două județe, și anume Sibiu și Cluj, în perioada imediat următoare, fiind vorba de proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ”.

Un alt proiect, mai spune ANAF, și anume proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor” va fi derulat în alte două județe, și anume Brașov și Constanța, vizând românii care nu declară veniturile din „chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal”, menționează instituția în document.

ANAF derulează proiectul și în București și județul Ilfov

Nici județul Ilfov și nici capitala nu scapă de proiectele ANAF, aici fiind derulat proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală”. În București proiectul vizează sectoarele 1 și 3, iar rezultatul final este  „să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care intenționează în viitor să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală.”, spune ANAF.

„În perioada imediat următoare ANAF va transmite informări către categoriile de persoane anterior menționate pentru a le fi aduse la cunoștință, în mod corespunzator,obligațiile declarative și de plată. Reamintim că acțiunile de control ale  inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate de direcțiile de specialitate.

Pentru a beneficia de asistență în domeniul fiscal și pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale corect și la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Pentru a solicita informații personalizate privind situația fiscală, contribuabilii pot utiliza serviciul Spațiul Privat Virtual.”, mai face precizarea ANAF în documentul publicat.

Cele trei proiecte se vor desfășura pe tot parcursul acestui an, urmând ca de anul viitor cei vizați să treacă, obligatoriu, la declararea acestor venituri.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Rețeaua care l-a promovat pe Călin Georgescu și legăturile cu Rusia
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro