În cursul acestui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță mai multe proiecte pilot, prin care dorește stimularea conformării voluntare a contribuabililor români. Proiectele au deja normele de lucru publicate pe site-ul instituției și vizează activitățile de îndrumare și asistență în domeniul fiscal. Cei vizați de ANAF, în mod special, în aceste proiecte sunt cei care obțin venituri din alte activități, altele decât cele deja declarate.
În urma mai multor consultări, la nivelul instituției și a Ministerului de Finanțe, s-a ajuns la concluzia că este nevoie de mai mulți bani la bugetul de stat. Astfel că, ANAF a anunțat demararea unor proiecte pe tot parcursul acestui an, prin care dorește să-și informeze contribuabilii de obligațiile fiscale.
Proiectele, denumite generic „proiecte pilot în vederea stimulării conformării voluntare”, are în vedere o anumită categorie de contribuabili, care în trecut nu aveau obligativitatea declarării unor venituri, altele decât cele deja normate conform legilor în vigoare. În cadrul acestui document, publicat de ANAF pe site-ul oficial, sunt specificate cele trei categorii vizate de acest proiect, după cum urmează:
„Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează trei Proiecte pilot privind stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile fiscale.
Obiectivele acestora sunt creșterea gradului de informare și stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice.”, se menționează în documentul publicat de ANAF.
În mod direct, proiectele vizează modul în care cele trei categorii menționate vor putea trece la declararea veniturilor obținute din aceste activități „care să aducă eficiență și rezultate satisfăcătoare”, spune ANAF. Conform informațiilor, prima parte a acestor proiecte se va desfășura în două județe, și anume Sibiu și Cluj, în perioada imediat următoare, fiind vorba de proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ”.
Un alt proiect, mai spune ANAF, și anume proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din cedarea folosinței bunurilor” va fi derulat în alte două județe, și anume Brașov și Constanța, vizând românii care nu declară veniturile din „chirii/cedarea folosinței bunurilor și de neînregistrare în scop fiscal”, menționează instituția în document.
Nici județul Ilfov și nici capitala nu scapă de proiectele ANAF, aici fiind derulat proiectul „Venituri realizate de contribuabili – persoane fizice din prestarea unor activități de înfrumusețare/întreținere corporală”. În București proiectul vizează sectoarele 1 și 3, iar rezultatul final este „să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care intenționează în viitor să realizeze venituri din activități de înfrumusețare și întreținere corporală.”, spune ANAF.
„În perioada imediat următoare ANAF va transmite informări către categoriile de persoane anterior menționate pentru a le fi aduse la cunoștință, în mod corespunzator,obligațiile declarative și de plată. Reamintim că acțiunile de control ale inspectorilor ANAF se bazează pe analize de risc riguros elaborate de direcțiile de specialitate.
Pentru a beneficia de asistență în domeniul fiscal și pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale corect și la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Pentru a solicita informații personalizate privind situația fiscală, contribuabilii pot utiliza serviciul Spațiul Privat Virtual.”, mai face precizarea ANAF în documentul publicat.
Cele trei proiecte se vor desfășura pe tot parcursul acestui an, urmând ca de anul viitor cei vizați să treacă, obligatoriu, la declararea acestor venituri.