ANAF pregătește lovituri dure pentru români. Încep controalele, cine sunt românii vizați

ANAF pregătește lovituri dure pentru români. Încep controalele, cine sunt românii vizați
Legea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost modificată

ANAF este pregătită să facă controale amănunțite. Mai ales la cei pasibili de evaziune fiscală. Într-un comunicat scris și video, președintele ANAF, Lucian Heiuș a anunțat acest aspect. Președintele a anunțat demararea unor ample programe de verificare a contribuabililor rău platnici. Demersul este unul amplu și vizează combaterea evaziunii fiscale, la nivel național.

Legea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost modificată

La 1 martie a.c, gunverul condus de Nicolae Ciucă emitea o nouă ordonanță de urgență. Conform acesteia, legea privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale a fost modificată.

Modificarea stabilește și incriminează o nouă infracțiune fiscală. Infracțiunea se săvârșește în cazul reținerii și neplății contribuțiilor. În modificare se mai precizează că, după caz, și neplata impozitelor și contribuțiilor prevăzute expres în anexa la lege, în termen de 60 de zile de la data scadenței, intră sub incidențe punitive.

Pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani sau o amendă. Merită menționate unele dispoziții care completează infracțiunea fiscală. Adică, mai multe circumstanțe conduc fie la aplicarea unei pedepse penale mai ușoare contravenientului, fie la impedimente în ceea ce privește inițierea și desfășurarea procedurilor penale împotriva acestuia.

ANAF anunță controale masive

Ca urmare a acestor noi prevederi, instituția în măsură să facă astfel de controale, ANAF, anunță un program masiv de controale privind exact acest aspect, combatera evaziunii fiscale. Într-un comunicat, președintele instituției, Lucian Heiuș declară:

„Îmi asum misiunea de a demonstra că ANAF-ul este un partener al contribuabililor onești. Această instituție merită încrederea și respectul cetățenilor, dar și că vom lupta cu determinare împotriva evaziunii fiscale.

În acest sens, vreau să vă anunț că în următoarele zile vor începe controale ample în toate domeniile cu risc ridicat de evaziune. Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum și parte din misiunea mea personalã la conducerea acestei instituții.

Acțiuni ferme și decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei pentru a asigura resursele necesare îmbunãtãțirii nivelului de trai al populației.”, spune președintele ANAF, Lucian Heiuș.

Controalele, conform celor declarate de președintele ANAF, Lucian Heiuș, vor fi atât la marile corporații, micii antreprenori, și la persoanele fizice suspecte de evaziune fiscală.