ANAF anunță controale masive. Cine sunt românii vizați

ANAF anunță controale masive. Cine sunt românii vizați
ANAF a demarat actiunea Cronos

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat controale masive în următoarea perioadă. ANAF a demarat acţiunea de control Cronos, a cărei scop este  să prevină şi să combată sustragerii de la declararea şi fiscalizarea muncii.

Controale masive anunțate de ANAF. Ce firme sunt vizate

ANAF a demarat acțiunea Cronos în care are în vedere controale la angajatori, pentru ca aceștia să asigure salariaților lor toate beneficiile pe care le prevede legea, sănătate, pensii, şomaj…etc.

„Acţiunea îşi propune să asigure accesul tuturor angajaţilor din România la protecţia conferită de legislaţia socială (sănătate, pensii, şomaj, asigurări în caz de accidente de muncă) şi de legislaţia muncii. În acest sens, echipe mixte de inspectori de muncă şi inspectori antifraudă fiscală vor începe campania Cronos cu verificarea unui eşantion de firme specializate în domenii precum construcţii şi servicii conexe, HORECA, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, transport, gardă şi protecţie, înfrumuseţare şi întreţinere corporală, alimentaţie publică, comerţ, servicii de curăţenie ş.a.”, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

ANAF urmărește firmele care plătesc salarii subdeclarate

ANAF a anunțat și ce angajatori vor fi controlați la sânge. Sunt acele societăți care plătesc salarii subdeclarate, au cifre mari de afaceri și profituri mici…etc.

 „Astfel, sunt vizate societăţile care plătesc salarii subdeclarate faţă de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajaţi cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociaţi fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanţe între informaţiile declarate privind tranzacţiile realizate şi cele declarate de partenerii de afaceri”, mai anunță ANAF.

ANAF vizează firmele care nu fac forme legale salariaților

În plus, Cronos vizează și firmele care își plătesc salariații la negru, care nu le fac forme legale acestora, precum și alte nereguli.

„Controalele vizează atât munca ”la negru”, fără forme legale, cât şi cazuri de muncă în care nivelul real de salarizare este subdeclarat sau declarat parţial, care presupun fie încheierea contractelor de muncă cu normă întreagă cu salariul minim garantat, fie încheierea contractelor de muncă cu timp parţial, în timp ce, în realitate, se realizează normă întreagă, dar cu plata fără fiscalizare a diferenţei de bani până la salariul real, mai mare”, mai informează ANAF.

Cât timp vor avea loc controalele ANAF

Nu în ultimul rând, ANAF anunță că va controla și livrările nedeclarate, precum și achizițiile de bunuri și servicii, care afectează TVA și impozitul plătit la stat.

„De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziţii de bunuri şi servicii care afectează TVA şi impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obţinute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanţarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parţial.

Controalele comune ale IM şi DGAF-ANAF se vor derula pe întreaga perioadă a PNRR şi au în vedere asigurarea accesului angajatului la sistemele de asigurare socială şi alte instrumente de protecţie social, prin plata contribuţiilor aferente şi reducerea decalajului fiscal la contribuţiile sociale obligatorii şi la impozitul pe salarii şi declararea muncii în rândul tuturor categoriilor de contribuabili.”, potrivit ANAF.