ANAF începe controalele în România! După valul de controale îndreptat spre cei care au venituri din rețelele de socializare, ANAF anunță demararea unor noi controale, îndreptate de data asta împotriva unor alte categorii de români cu venituri mari. Citește mai departe și află ce români sunt vizați.
În ultmii doi ani, cel puțin, majoritatea controalelor întreprinse de ANAF au fost îndreptate, surprinzător, împotriva celor cunoscuți sub titulatura de influenceri, cei care fac bani frumoși din postările de pe rețelele de socializare. Mergând mai departe, spre finele anului trecut ANAF anunța că vor controla inclusiv gospodinele care-și oferă serviciile contra-cost pentru preparatele de sezon, cozonaci, etc.
Dar, toate aceste controale, indiferent de ce categorie am vorbi, au la bază o intenție clară de a colecta cât mai mulți bani la bugetul de stat de la persoane suspectate de a nu-și fi declarat veniturile conform legii.
În acest context, în această parte a anului, ANAF începe controalele în România, de data asta îndreptate împotriva românilor care ar avea avere în România, dar și în străinătate, iar estimarea de la care se pleacă, conform datelor ANAF, este de o valoarea mai mare de 25 de milioane de euro, aceasta fiind echivalată în lei.
Vezi și: Vestea momentului de la ANAF. Cine sunt românii vizați de controale
Aceleași date spun că echivalarea acestor sume estimate se va face conform unui curs mediu stabilit de BNR. Proiectul mai stipulează în conținutul său că ”Grupul de persoane fizice cu averi mari se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul prevăzut la art. 1 și o dată la 6 ani, în sensul eliminării persoanelor fizice care nu mai îndeplinesc acest criteriu.”
Vezi și: ANAF a pus ochii pe românii de la Glovo, Uber și OLX. Ce riscă acum
Noile prevederi sunt realizate în baza dispozițiilor din Legea 207/2015, ”privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la bunurile mobile şi imobile deţinute, prrecum şi activele financiare deţinute.”
Noul proiect care se află în dezbatere încă din februarie a.c., are în vizor persoanele fizice, așa cum precizam la început, fiind redactat și propus de președintele ANAF. Actul normativ mai precizează obligația ANAF de a înștiința persoanele vizate de aceste controale, dar și cu privire la încadrarea acestora ca făcând parte din grupul de persoane fizice cu averi mari.
Vezi și: ANAF a pus tunurile pe cei care fac bani pe Facebook sau Instagram. Vedetele care riscă sancţiuni
Deși nu a fost aprobat actul normativ, noile demersuri ANAF nu fac altceva decât să pună presiune pe o anume parte a contribuabililor și să încerce să colecteze cât mai eficient sumele necesare pentru bugetul de stat.