ANAF, decizie de ultimă oră. Se schimbă din nou declarația unică. Ce trebuie să știi

ANAF, decizie de ultimă oră. Se schimbă din nou declarația unică. Ce trebuie să știi
ANAF schimbă formularul Declarației Unice

Atenție, Agenția Națională de Administrație Fiscală schimbă din nou formularele pentru Declarația Unică, impozitul pe venit și contribuțiile sociale, obligată fiind de starea actuală cu care ne confruntăm din cauza pandemiei de coronavirus. Noutatea o reprezintă faptul că oamenii își vor calcula singuri bonificațiile.

ANAF schimbă formularul Declarației Unice

Astfel, ANAF dorește ca cei care plătesc obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2019 către stat să beneficieze în continuare de bonificația acordată. Proiectul care vine cu modificările aferente a fost publicat miercuri dimineață și menține cota de 5% bonificație pentru depunerea declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, până la data de 30 iunie.

Contribuabilii pot beneficia de bonificații prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv, cu respectarea condițiilor prevăzute de ordonanță, conform hotnews.ro.

ANAF schimbă formularul Declarației Unice
ANAF schimbă formularul Declarației Unice

Contribuabilul își calculează singur bonificația

Bonificaţia se calculează practic de către contribuabil şi se reliefează în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoane fizice. Aceasta va fi, însă verificată ulterior de funcționarii ANAF.

Totodată, contribuabilul determină obligațiile fiscale de plată, prin diminuarea obligațiilor fiscale datorate cu valoarea bonificației.

Astfel, circa un milion de români care obțin venituri din activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, chirii, câștiguri de capital și alte forme de venituri vor primi bonificații de până la 5% dacă vor achita impozitele sau contribuțiile până la data de 30 iunie, noul termen de depunere a declarației unice.

Contribuabilii care au depus Declarația unică pentru veniturile realizate în anul 2019, indiferent de modalitatea de depunere, fără acordarea bonificațiilor, pot beneficia de acestea, prin depunerea unei declarații rectificative până la data de 30 iunie 2020 inclusiv. În cazul în care plata obligațiilor fiscale anuale datorate pentru anul 2019 a fost efectuată până la data intrării în vigoare a ordonanței adoptate acum de Guvern, sau ulterior acestei date, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2020 inclusiv, aceasta se ia în considerare pentru acordarea bonificațiilor.