De ce vrea Teodorovici să scape cu orice preț de șeful ANAF

De ce vrea Teodorovici să scape cu orice preț de șeful ANAF
Eugen Teodorovici. FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Meciul dintre Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor și Ionuț Mișa. șeful ANAF este departe de a se fi terminat. Acum, Teodorovici i-a cerut Vioricăi Dăncilă, Premierul României, să-l demită pe șeful Fiscului. Care este motivul pentru care Teodorovici vrea să scape de șeful ANAF.

Pe fondul nemulțumirilor legate de rezultatele Fiscului, dar și pentru nenumăratele dezvăluiri făcute presei, Eugen Teodorovici vrea ca Ionuț Mișa să fie înlocuit de la conducerea ANAF.

Nu este prima oară, când Teodorovici se simte deranjat de activitatea șefului ANAF. În luna aprilie 2018 a anului trecut, Teodorovici l-a avertizat pe Mișa că trebuie să atingă graficul îcasărilor, care a fost făcut chiar de el, pe vremea când a fost Ministru de Finanțe.

Avertismentul a fost reluat de către Teodorovici și în luna iulie a anului trecut, când i-a spus lui Mișa că trebuie să lucreze foarte mult, deoarece el nu acceptă nicio abatere de la planul de încasări stabilit. Iar la finalul anului trecut, Teodorovici a cerut premierului Dăncilă, printr-o scrisoare, demisia lui Mişa, deoarece nu este mulţumit de activitatea acestuia în fruntea ANAF.

În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Opoziția susține că ANAF măsluiește cifrele

Opoziţia şi Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, au acuzat de nenumărate ori că, Ministerul Finanţelor că măsluiește cifrele prezentate în execuţia bugetară, astfel încât aceasta să respecte deficitul bugetar asumat de România în faţa Uniunii Europene.

„Vă pot exemplifica. Ei umflă din pix veniturile programate la rectificare, pur şi simplu fără nicio legătură cu realitatea, apoi reduc la sânge cheltuielile cu investiţiile şi pe cele cu bunuri şi servicii în execuţia de până la sfârşitul anului. O mare parte din cheltuieli le amână sine-die, pe anul următor. Pe de o parte, li se creează iluzia ordonatorilor de credite că au alocate sume, dar pe de altă parte li se blochează administrativ efectuarea cheltuielilor.  Sau mai pot face următorul lucru: iau în calcul pe venituri ale anului curent fonduri europene primite în contul unor proiecte finanţate bugetar din resurse aferente altei perioade”, a adăugat fostul preşedinte al ANAF

Teodorovici vrea amenzi pentru presă

Teodorovici, a declarat că presa din România ar trebui să verifice astfel de informaţii înainte de a le publica și că va propune introducerea prin lege a unor amenzi în cazul în care jurnaliștii nu verifică informații de acest tip.

„Nu ştiu dacă presa este obligată prin lege să verifice înainte informaţiile şi pe urmă să le publice – dar o să verific personal acest lucru – şi dacă nu există în lege o să propun eu modificarea aceasta, inclusiv o amendă. Este inacceptabil ca o persoană publică importantă, vicepreşedinte de partid, aşa cum este Florin Cîţu, să dea astfel de informaţii, în condiţiile în care Eurostat confirmă datele mele”, a declarat Eugen Teodorovici.

Acesta este de părere că nu presa a dezinformat populația, pentru că nu a verificat nici măcar o dată o informație referitoare la datele economice, iar acest lucru poate, din perspectiva lui Teodorovici să inducă în eroare mediul de afaceri, poate afecta imaginea de ţară.

„Când am spus ceva, aşa a fost. A spus că nu ne încadrăm în deficit, iată că ne-am încadrat şi chiar mai jos, a spus că inflaţia ajunge la 12% în decembrie şi nu a ajuns, iar acum a luat-o în alt sens, că am falsificat datele. I-au spus lui oameni din finanţe. Este o bazaconie totală, o imbecilitate, pe româneşte” , a declarat Ministrul Finanţelor.