24 oct. 2020 | 15:11

ANAF a făcut cea mai mare schimbare. Toți românii sunt cu ochii pe el acum

Știri generale
ANAF a făcut cea mai mare schimbare. Toți românii sunt cu ochii pe el acum
ANAF si-a facut site nou

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat ieri, 25 octombrie un nou site. Ministrul Florin Cîţu anunţa încă de de la începutul acestui an că site-ul ANAf va fi schimbat. Din nefericire, noul site al ANF nu a suferit schimbări de substanţă, ci doar o interfaţă care se vrea mai prietenoasă pe prima pagină.

ANAF și-a făcut site nou. Vechiul site se bloca frecvent

ANAF se mândrește de vineri, 23 octombrie 2020, cu un nou site. De altfel, ministrul Finanţelor Florin Cîţu afirma încă din februarie 2020 că va schimba site-ul ANAF, pentru că  este urât. ”Site-ul ANAF pe care l-am preluat a fost cel mai urât site. Nu pot să-l schimb pentru că e făcut din fonduri europene şi trebuie să aştept să treacă perioada de 4 ani. Vom avea un site nou”, spunea Florin Cîţu, la începutul acestui an.

Asyfel, vineri, ANAF a trecut la site-ul nou. Acesta, însă, nu este un site complet schimbat, ci păstrează bazele celui vechi, fiind adăugate câteva meniuri mai organizate în partea lui de sus şi o primă pagină mai primmitoare.

Noul site al ANAF

Noul site al ANAF

Site-ul ANAf a fost doar îmbunătățit din punct de vedere estetic

Acest lucru ar putea însemna că site-ul a fost îmbunătăţit doar vizual, nu și ca funcţionalitate. În trecut, site-ul ANAF se bloca frecvent dacă era accesat de prea mulţi utilizatori deodată. De obicei blocările aveau loc în ultima zi de depunere a unor declaraţii fiscale.

Noul site al ANF a fost dezvoltat de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare (CNIF), structură a Ministerului Finanţelor care administrează infrastructura IT a ANAF, precum şi a Finanţelor şi a altor agenţii subordonate ministerului.

Informatizarea, un sistem ce poate crește gradul de colectare

Pe de altă parte, Florin Câțu spune că gradul de colectare la bugetul statului poate fi făcută printr-o informatizare bună. „Informatizarea este singura soluţie pe care o văd acum de a creşte (…) gradul de colectare. Este mult mai uşor să ai rezultatele acestea când ai factorul uman, subiectivism şi aşa mai departe. Şi controalele, ştiţi foarte bine. Am anunţat că în ANAF va exista de acum încolo, după reorganizare, un departament specializat pe analize de risc, aşa cum este şi în SUA, aşa cum este şi în alte ţări, care doar asta va face.

Nu va fi făcută, ca până acum, o analiză în fiecare departament unde, bineînţeles, ţintele erau alese de foarte multe ori pe criterii politice. Nu. Aici vom analiza zonele de evaziune fiscală din economie şi, apoi, controalele ANAF, pentru a elimina zona de evaziune, vor fi targetate în funcţie de analizele acestea de risc.

Se vrea ca ANAFul să nu mai fie un instrument politic

ANAF nu va mai fi folosit ca instrument politic. Acel sistem de analiză de risc va fi independent, va fi separat, va fi un departament separat de partea cu Inspecţia Fiscală.

Trebuie să eliminăm factorul politic şi factorul uman. Zona de evaziune va fi analizată de un model econometric, statistic şi apoi în acea zonă bineînţeles poţi să identifici şi factorii de risc”, anunța Florin Cîțu la începutul acestui an.