Românii pot scăpa de amenzi la ANAF. Cine sunt marii norocoși

Românii pot scăpa de amenzi la ANAF. Cine sunt marii norocoși
Românii pot scăpa de amenzi la ANAF

Conform unui proiect de ordonanță de urgență publicat vineri, Ministerul de Finanțe propune suspendarea amenzilor pentru firmele care nu au conectat casele de marcat la sistemul informatic al ANAF.

Românii pot scăpa de amenzi la ANAF

Ministerul Finanțelor Publice propune suspendarea cu trei luni a amenzilor pentru firmele care nu au conectat până la data de 30 de septembrie casele de marcat la sistemul informatic al ANAF.

”La această dată, se înregistrează un decalaj de circa 3 luni față de calendarul care vizează conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF; operatorii economici din categoria marilor contribuabili care aveau obligația să asigure conectarea aparatelor de marcat la sistemul informatic al ANAF riscă începând cu data de 1 octombrie 2020 aplicarea de sancțiuni drastice fără ca fapta să le fie imputabilă, în condițiile în care doar o mică parte a distribuitorilor autorizați au obținut supliment de aviz tehnic de la ICI București, iar după obținerea acestui document este necesară parcurgerea altor etape obligatorii; se impune suspendarea aplicării dispozițiilor art. 11 alin. (1) lit. j) din OUG nr. 28/1999, până la data de 31 decembrie 2020, pentru săvârșirea faptei prevăzute la art. 10 lit. ff).

Pentru săvârșirea faptei prevăzute la art. 10 lit. z), dispozițiile art. 11 alin.(1) lit.j) rămân aplicabile în continuare, suspendarea reglementată de prezentul proiect de act normativ operând doar în cazul săvârșirii, până la data de 31 decembrie 2020, a faptei prevăzute la art. 10 lit. ff)”, se arată în document potrivit Agerpres.

Propunerea Ministerului Finanțelor Publice
Ce propune Ministerul Finanțelor Publice

Suspendarea cu trei luni a amenzii pentru neconectarea caselor de marcat

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, măsura prevede suspendarea cu aproximativ trei luni a sancțiunii prevăzută de lege pentru nerespectarea obligației operatorilor economici de a conecta aparatele de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF, pentru a permite distribuitorilor autorizați să dezvolte softul, să îl testeze, să obțină supliment de aviz tehnic la ICI București și respectiv să îl implementeze în aparatele de marcat, astfel încât acestea să se conecteze la sistemul informatic al ANAF, în vederea transmiterii datelor fiscale.

„Considerăm că aspectele prezentate mai sus vizează interesul public și constituie situații de urgență și extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, impunând adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență”, se arată în nota de fundamentare.

Conform sursei citate, Ministerul Finanțelor Publice precizează că monitorizează toate operațiunile efectuate de către toți factorii implicați pentru a asigura desfășurarea în condiții bune a procesului de conectare la sistemul informatic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI