Amnistia fiscală, adoptată de Guvern. Cine scapă de datoriile la ANAF

Amnistia fiscală, adoptată de Guvern. Cine scapă de datoriile la ANAF
Amnistia fiscală, adoptată de Guvern

Aministia fiscală a fost adoptată în ședința de Guvern de miercuri. Ordonanța privind instituirea unor facilități fiscale vine în ajutorul unor datornici la stat. Cine scapă de obligațiile la ANAF?

Amnistia fiscală, adoptată de Guvern

Aministia fiscală, anume Ordonanța privind instituirea unor facilități fiscale, a fost adoptată în ședința de miercuri a Guvernului. Potrivit actului normativ adoptat de Guvern, datornicii la stat se vor bucura de ștergerea cu buretele a unor datorii de peste 36,7 miliarde de lei. Așadar, companiile de stat ori private care datorează statului peste un milion de lei pot beneficia de restructurarea obligațiilor bugetare ce merg până la eliminarea a jumătate din unele obligații. Cât despre datoriile sub un milion de lei, vor fi anulate accesoriile, dacă obligațiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019.

Premierul României, Viorica Dăncilă, a venit cu lămuriri în privința amnistiei. Conform oficialului, facilitățile fiscale au drept scop încurajarea contribuabililor să își plătească obligațiile bugetare. Cât despre cei care își plătesc datoriile la timp, ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, trebuie să introducă, potrivit spuselor premierului, o soluție care să răsplătească și să încurajeze contribuabilii corecți. În încheierea ședinței de Guvern desfășurată miercuri, Dăncilă a precizat și că măsurile se vor aplica, fără discriminare, persoanelor fizice, companiilor private și de stat, organizațiilor neguvernamentale, instituțiilor publice și unităților administrativ-teritoriale.

Amnistia fiscală, adoptată de Guvern. Cine scapă de datoriile la ANAF
Datoriile sub un milion de lei, vor fi anulate accesoriile, dacă obligațiile bugetare principale sunt achitate până la 30 noiembrie 2019

Așadar, companiile cu capital privat, mixt ori de stat, ce au adunat până la finalul anului precedent obligații bugetare restante de peste 1 milion de lei, se pot bucura de o restructurare, reprezentată de o serie de facilități fiscale, care să mențină viabilitatea acestora și repunerea în circuitul economic. Când vine vorba despre entitățile fără personalitate juridică și persoanele fizice, se aplică măsura anulării penalităților și dobânzilor indiferent de cuantumul obligațiilor adunate către stat, dacă achită datoriile până la data de 30 noiembrie 2019.

Urmăriți Playtech.ro și pe