Ministrul Finanțelor, proiect pentru eșalonarea datoriilor de la ANAF. Unele pot fi chiar șterse

Ministrul Finanțelor, proiect pentru eșalonarea datoriilor de la ANAF. Unele pot fi chiar șterse
Proiect pentru eșalonarea datoriilor de la ANAF

Un proiect care prevede restructurarea financiară și eșalonarea datoriilor pe care bugetarii le au la ANAF a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul de Finanțe. Ministrul Eugen Teodorovici a precizat că nu este vorba de amnisitie fiscală și a oferit mai multe detalii despre această propunere legislativă.

Proiect pentru eșalonarea datoriilor de la ANAF

„Restructurare financiară pentru că nu este o amnistie fiscală, ca să fie foarte clar, este o restructurare financiară. Modul în care ea se propune o să vedeţi deja astăzi pe site prezentată întreaga propunere de modificare a cadrului sau de înfiinţare, de creare a cadrului legislativ, adică ordonanţa de urgenţă, de fapt ordonanţa în notă de fundamentare, o prezentare succintă, o fundamentare, date, elemente financiare, motive, impactul argumentele pentru care credem că o astfel de măsură ar fi foarte utilă mediului economic din România”, a declarat Eugen Teodorovici.

Proiectul prevede măsuri de acordare a unor facilități fiscale în funcție de obligațiile bugetare restante la finalul anului 2018: cei care au datorii mai mari de un milion de lei și le pot plăti eșalonat, în baza unui plan de restructurare. Obiectivul acestor măsuri este de a crea un „mecanism alternativ procedurii de acordare a eşalonării la plată, reglementată deja în Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, respectiv un mecanism de restructurare a obligaţiilor bugetare la 31 decembrie 2018.”

Spre exemplu, cei care au datorii mai mari de un milion de lei vor putea plăti eșalonat timp de 6 luni, astfel încât să aibă timp să ia o decizie cu privire la situația lor.

În cazul celor care au datorii sub un milion de lei, anularea accesoriilor aferente obligațiilor bugetare pe care le datorează se poate face dacă:

  • se sting până la 30 noiembrie 2019 obligaţiile bugetare principale restante la 31 decembrie 2018
  • se sting până la data depunerii cererii de anulare accesoriile obligaţiilor bugetare principale cu termene de plată cuprinse între data de 1 ianuarie 2019 şi 30 noiembrie 2019
  • se depun până la data înregistrării cererii de anulare a accesoriilor toate declaraţiile fiscale
  • se depunere, până la data de 30 noiembrie 2019, cererea de anulare a accesoriilor.
Urmăriți Playtech.ro și pe