Amenzile uriașe pe care le riscă angajatorii care nu dau zile libere legale. Se întâmplă până în ianuarie 2022

Amenzile uriașe pe care le riscă angajatorii care nu dau zile libere legale. Se întâmplă până în ianuarie 2022
Amenzi pentru angajatori. Cât riscă să plătească dacă nu acordă zile libere

Angajatorii riscă amenzi uriașe dacă refuză să le ofere angajaților zile libere legale! Toți cei care lucrează în zilele libere legale, precum 30 noiembrie, de Sfântul Andrei sau 1 decembrie, de Ziua Națională a României, trebuie să fie compensați.

Zile libere 2021. Când pot să profite angajații de timp liber

Angajatorii care nu respectă zilele libere legale pot să fie sancționați și să plătească sume uriașe. Salariații care lucrează în mediul privat sau la stat au parte de timp liber în zilele libere legale, după cum urmează în perioada următoare Sfântul Andrei și Ziua Națională a României, potrivit Codului Muncii.

Astfel, angajații pot să profite de aceste zile și să își ia, după caz, liber de Sfântul Andrei, care pică marți în acest an, sau pentru Ziua Națională a României, care pică miercuri. Cei care sunt aflați pe poziții de conducere trebuie să le ofere timp liber angajaților, însă există câteva excepții.

Mai exact, unele persoane nu pot să își întrerupă activitatea dacă lucrează în unități de alimentație publică sau în unitățile sanitari. Același lucru se aplică și pentru oamenii care lucrează într-un sector unde munca nu poate să fie oprită ținând cont specificul activității sau de procesul de producție.

Ce trebuie să știe toți angajatorii

Cu acestea fiind spuse, acești angajați nu o să aibă de suferit, chiar dacă sunt nevoiți să se prezinte la muncă și în zilele libere legale. Ei pot să își ceară drepturile cu privire la timpul liber, iar angajatorii riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă acest lucru.

Angajații care lucrează în zilele libere legale trebuie să fie compensați cu timp liber corespunzător, după cum este stabilit de Codul Muncii. Angajatorii trebuie să le ofere acest drept în următoarele 30 de zile, însă, dacă acest lucru nu poate să fie realizat, mai există o variantă.

Amenzi usturătoare. Cât pot să plătească toți angajatorii care nu respectă acest lucru

Persoanele care nu pot să primească timp liber din partea angajatorilor au deptul la un spor de cel puțin 100% din salariul de bază, astfel că toți cei aflați în funcții de conducere pot să recurgă la acest lucru dacă angajații nu își pot întrerupe activitatea pentru a beneficia de zile libere.

În același timp, dacă angajatorii nu acordă timp liber sau nu își compensează angajații pentru faptul că au lucrat în zilele libere legale, ei pot să plătească amenzi uriașe. Aceștia riscă să scoată din buzunar sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI