Atunci când ești proprietarul unei locuințe la nivelul solului, în afară de modul în care construiești casa, Codul Civil reglementează și stabilește și alte aspecte extrem de importante. De la modul în care se plantează anumiți pomi și până la locul unde ar trebui să se scurgă apa de ploaie, toate sunt regăsite în legislație, iar nerespectarea acestor norme poate aduce amenzi uriaşe pentru românii care stau la curte şi nu ţin cont de lege. Citește mai departe și află ce trebuie să faci în această primăvară.
După cum bine știm, perioada primăverii este și momentul în care avem parte de precipitații ceva mai abundente, iar apa de ploaie, în general, se scurge de pe case, uneori în zone în care nu ar trebuie. Din acest considerent, legislația în vigoare, Codul Civil, prevede anumite aspecte de care trebuie ținut cont, dar și despre quantumul de amenzi uriaşe pentru românii care stau la curte şi nu ţin cont de lege.
Cu alte cuvinte, vorbim de reglementările regăsite în articolului 611 din Codul civil, care spune că „Proprietarul este obligat să îşi facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin”. În cazul în care acest aspect este neglijat de cel în cauză, amenzile sunt extrem de mari, conform legii Codului Civil.
Același cadru legal din Codul Civil mai prevede anumite norme legate de plantarea pomilor și întreținerea acestora pe timpul primăverii. Și în acest caz, dacă nu se ține cont de aspectul legal, proprietarii pot primi amenzi uriașe. Concret la articolul 613 din Codul Civil, denumit „Distanţa minimă pentru arbori”, este stabilită distanța minimă de plantare a pomilor:
„Art.613:
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.”, se arată în Codul Civil.
Așadar, deși ne plac să-i avem în curte, legea nu ne permite să-i plantăm unde și cum ne convine, darne obligă și să-i îngrijim. Așadar, mare atenție, sau primești amenzi uriașe dacă nu ții cont de legislația în vigoare.