Toţi românii care stau la casa trebuie să ştie asta, respectiv ce este gradul de însorire a locuinţei despre care mulţi habar nu au. E ilegal dacă nu ţii cont de el. Astăzi vă dezvăluim cum se obține autorizația de construire pentru gradul de însorire, cui trebuie să i se ceară acceptul.
Din cauza dezvoltării urbanismului de tip „sălbatic”, experții au spus care este cadrul legal în ceea ce privește construirea gradului de însorire a locuinţelor.
În primul rând, trebuie spus faptul că cel puţin două acte normative cuprind dispoziţii privind asigurarea gradului de însorire, atât în privinţa locuinţelor din noua construcţie, cât şi a celor învecinate.
Aceste acte normative sunt Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014[1] pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei şi Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii[2],
Din nefericire, nici actele normative precizate anterior şi nici alte norme nu cuprind o definiţie a ceea ce înseamnă grad de însorire.
Astfel, singurele repere rămân cele lingvistice. Conform Dicţionarului explicativ al limbii române, „însorire” înseamnă 1. Încălzire la soare, 2. Expunere la soare.
Transpus în plan urbanistic, prin grad de însorire a unei locuinţe se poate înţelege expunerea la lumina solară a locuinţei.
„Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 11/2 ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate. (2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1)”, arată Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014.
Astfel, pentru obținerea autorizației de construire a gardului de însorire este nevoie și de acordul vecinilor.
„CCR reţinut că, potrivit textului de lege criticat, autorizarea executării lucrărilor de construcţii poate fi făcută numai dacă documentaţia tehnică întocmită în acest scop cuprinde, alături de celelalte piese scrise şi desenate, acordul vecinilor, exprimat în formă autentică. Legiuitorul a impus îndeplinirea acestei condiţii pentru anumite tipuri de construcţii, în considerarea posibilului efect negativ pe care ar putea să îl aibă realizarea acestora asupra exerciţiului dreptului de proprietate al proprietarilor vecini.
Astfel, norma criticată are ca finalitate evitarea producerii unei tulburări a folosinţei imobilelor proprietarilor vecini şi, implicit, a dreptului de proprietate al acestora. O astfel de prevedere legală reprezintă o modalitate de transpunere în practică a dispoziţiilor art. 44 alin. (7) din Constituţie, care stabileşte că dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului”, anunță Curtea Constituțională.