Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), precum și reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) aplică amenzi uriaşe pentru gospodinele care vând cozonaci, pască sau prăjituri pe platformele sociale, în perioada sărbătorilor pascale. Vezi cum identifică autoritățile comercianții care funcționează ilegal.
Prepararea de produse de cofetărie și patiserie a devenit una dintre cele mai comode activități pe care gospodinele din România le practică. Este o formă de business ideală pentru mămicile care stau acasă, au copii mici și vor să câștige bani în plus. De obicei, în perioada sărbătorilor, vânzările cresc.
Majoritatea femeilor care prepară produse de cofetărie și patiserie acasă expun la vânzare cozonaci, pască sau prăjituri înainte de Paște. Reclamele se publică pe platformele sociale, unde sunt însoțite de un număr de telefon al gospodinei. Ei bine, DSVSA și ANAF au pus ochii pe astfel de producători.
Inspectorii din domeniul alimentar și din domeniul financiar efectuează controale pe bandă rulantă în cazul gospodinelor care vând pe platformele sociale cozonaci, pască sau prăjituri. Nu iartă pe nimeni, aplicând sancțiuni financiare uriașe.
„În primul rând, transmitem tuturor consumatorilor să NU cumpere produse alimentare, prăjituri, cozonaci ori alte preparate de la persoane fizice care le comercializează în mediul online, pe diferite site-uri de anunțuri și vânzări diverse bunuri și servicii ori pe rețelele de socializare/grupuri ale acestora.
Astfel, cei care cumpără preparate alimentare de la persoane neautorizate se expun unui risc iminent de îmbolnăvire și o fac pe propria răspundere”, au transmis reprezentanții ANAF.
Inspectorii DSVSA și ANAF efectuează controalele printr-o metodă simplă, ce poartă denumirea de „clientul misterios”. Practic, reprezentanții organelor autoritare apelează gospodinele care și-au expus numărul de telefon pe platformele sociale și comandă diverse produse.
Așa s-a întâmplat, recent, la Alba, unde inspectorii au plasat o comandă prin solicitare directă, fără declinarea calității oficiale. Ulterior, au ridicat produsele, le-au inspectat, analizat, le-au supus la mai multe teste și verificări, în funcție de categoria din care făceau parte.
La momentul ridicării produselor, inspectorii solicită gospodinelor să prezinte documentele care dovedesc că prăjiturile, pasca sau cozonacii sunt sigure din punct de vedere sanitar. Dacă româncele nu dețin astfel de acte, sunt sancționate financiar. Amenzile pot varia de la câteva sute de lei la câțiva mii de lei, dacă luăm în calcul și cazul evaziunii fiscale.
De asemenea, produsele comercializate de gospodine în perioada sărbătorilor sunt verificate și în privința etichetelor, condițiilor generale de igienă și de comercializare, precum și în privința altor standarde de calitate impuse de lege.