Amenzi mărite pentru șoferi de azi, 26 martie. Ce greșeală îți va scoate și mai mulți bani din buzunar

Amenzi mărite pentru șoferi de azi, 26 martie. Ce greșeală îți va scoate și mai mulți bani din buzunar
Amenzi mărite pentru șoferi de azi, 26 martie.

Amenzi mărite pentru șoferi de azi, 26 martie. Ce greșeală îți va scoate și mai mulți bani din buzunar. Guvernul a aprobat azi majorarea cuantumului amenzilor pentru o anumită greșeală. Nivelul sancțiunilor rămăsese același din anul 2010, însă de azi lucrurile se schimbă. Iată despre ce este vorba.

Amenzi mărite pentru șoferi de azi, 26 martie

Azi, Guvernul a aprobat majorarea cuantumului amenzilor plătite de șoferii care folosesc rețeaua de drumuri naționale și nu plătesc rovinieta. De menționat este că nivelul sancțiunilor rămăsese același din anul 2010, cu toate că cuantumul vinietei a crescut cu 20 de procente. Statisticile indică că, prin comparație cu procesele verbale încheiate pentru neplata rovinietei în anul 2015, în 2021, numărul contravențiilor legate de acest aspect s-a dublat.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că azi Executivul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 în ce privește aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.

Numărul contravenţiilor aplicate pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut în ultimii ani

Legea actualizează cuantumul sancţiunilor contravenţionale ce se aplică utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile, nivelul amenzilor stabilindu-se în funcţie de tipul autovehiculelor.

„Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la acelaşi nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%. Astfel, valoarea amenzilor contravenţionale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda minimă şi de patru ori tariful anual de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, pentru amenda maximă”, a informat Guvernul.

De asemenea, propunerea de modificare a legislaţiei a fost justificată prin faptul că numărul contravenţiilor care s-au aplicat pentru circulaţia fără achitarea rovinietei a crescut foarte mult în ultimii ani, de la 357.531 aplicate în anul 2015, la 734.143 procese verbale încheiate anul trecut, în urma verificărilor făcute prin intermediul punctelor fixe şi mobile de control.

Amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenţiei se poate achita la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Preț rovinietă autoturisme

  • 1 zi – nu poate fi achiziționată pentru categoria A;
  • 7 zile – 3 euro;
  • 30 de zile – 7 euro;
  • 90 de zile – 13 euro;
  • 12 luni – 28 euro.

De precizat este că conducatorii auto, care nu dețin o rovinietă valabilă, pot fi sanctionați cu amenzi.

Urmăriți Playtech.ro și pe