13 feb. 2022 | 19:47

Cod Rutier 2022. 10 greșeli care le aduc șoferilor amenzi de peste 1.000 lei

News
Cod Rutier 2022. 10 greșeli care le aduc șoferilor amenzi de peste 1.000 lei
Cod Rutier 2022.

Cod Rutier 2022. Care sunt cele zece greșeli care le aduc șoferilor amenzi de peste 1.000 de lei. Noul cod Rutier vine cu sancțiuni mai dure pentru șoferi, iar aceștia trebuie să le cunoască înainte de a porni la drum cu mașina. De precuzat este că cuantumul amenzilor se calculează la valoarea actuală a punctului de amendă, mai exact la 145 de lei.

Cod Rutier 2022

Potrivit Codului Rutier 2022, nerespectarea priorității aduce cu sine amenzi între 870 și 1.160 lei. Iar dacă în urma nerespectării priorității se produce un accident, cuantumul amenzii crește la o valoare între 1.305 și 2.900 lei.

În plus, șoferii ar putea primi amenzi mai mari dacă nu plătesc taxa de drum, conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Transporturilor. De asemenea, se mai dorește și ca rovinieta să fie plătită pentru distanțele parcurse și nu pentru perioade fixe.

Astfel, amenzile pentru neplata rovinietei vor crește cu până la 275 de lei în pentru autoturisme și se vor tripla pentru camioane, ajungându-se la o amendă de 12.000 de lei.

Nu în ultimul rând, OG 1/2022 referitoare la codul rutier mai aduce cu sine și sancționarea comportamentului agresiv în trafic, schimbări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului, înăsprirea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de circulație, precum și introducerea de amenzi noi.

În curând, în cazul depășirii limitei de viteză cu peste 70 km/h, șoferii vor risca să fie amendați drastic, dar și să le fie suspendat permisul pentru patru luni.

Ce greșeli le aduc șoferilor amenzi de peste 1.000 lei

De menționat este că OG nr. 1/2022, care a fost oficializată recent, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 89, are prevederi care vizează majorarea sancțiunilor existente în legislația rutieră ori introducerea unora noi. În timp ce unele prevederi se aplică de la apariția ordonanței,  altele se vor aplica după mai multe zile. Iată care sunt:

  • 1. Sancționarea comportamentului agresiv. OG stabilește aici sancțiuni progresive, în funcție de gravitatea faptelor, care pot însemna amenzi și suspendarea permisului auto, începând din 27 februarie.
  • 2. Sancțiune suplimentară pentru întoarcerea pe autostradă sau mersul pe contrasens. Din 27 februarie, se va primi primi și sancțiunea suplimentară de suspendare a dreptului de a conduce timp de 120 de zile.
  • 3. Mersul pe banda de urgență a autostrăzii va fi sancționat mai dur din februarie. Începând din 27 februarie amenzile vor fi între 1.305 și 2.900 de lei. Sancțiunea contravențională complementară privind punctele de penalizare (trei puncte de penalizare) se va înlocui cu suspendarea permisului vreme de 90 de zile.
  • 4. Din această lună se mărește perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor în caz de traversare a șinelor de tren. OG  prevede și majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce, între 90 de zile la 120 de zile, măsură care se aplica tot din 27 februarie 2022.
  • 5. Depășirile neregulamentare sunt mai aspru pedepsite. Vor fi amenzi între 870 – 1.160 de lei, iar perioada de suspendare a permisului se mărește de la 30 la 60 de zile.
  • 6. Interdicția conducerii unei mașini pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație.
  • 7. Apare un nou prag de viteză, iar pentru acesta se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto.
  • 8. Au fost stabilite datele de identificare ale șoferului care trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii. Astfel că dacă nu proprietarul unei mașini este cel care a încălcat legislația rutieră, ci altcineva, primul va trebui să transmită autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.
  • 9. Se va elimina posibilitatea de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto, dar va apărea posibilitatea de a susține testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, ce permite reducerea perioadei de suspendare, la orice serviciu al poliției rutiere.
  • 10. Șoferii care nu trag frâna de mână sau nu lasă mașina „în viteză” atunci când o parchează vor primi puncte de penalizare.
Parteneri
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Redactia.ro
Ce origini are Cătălin Scărlătescu. Nu s-a ascuns niciodată: „Mi-a arătat în copilărie ce înseamnă...”
Click.ro
Echipa lui Trump vrea să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani. Ce primește Kievul în schimb
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Unica.ro
Era cunoscută în toată România. A ajuns într-o stare jalnică
EVZ.ro
Rita Mureșan, dezvăluiri cutremurătoare despre momentul în care a făcut preinfarct. Un bărbat misterios i-a salvat viața: ”Mi-a pus o pastilă sub limba și a plecat”
Spynews
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Mediaflux
Cele mai recente imagini cu Alina Eriko! Bruneta nu mai are dinți și s-a tuns scurt. Ce le-a transmis celor care o caută | VIDEO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Urări de Sfinții Mihail și Gavriil 2024. Cele mai frumoase felicitări și imagini cu mesaje de „La mulți ani”, pentru sărbătoriți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro