Odată cu demararea noului program social, ministerul de resort a publicat și un ghid detaliat cu privire la modul în care beneficiarii vor folosi aceste carduri de energie. Un aspect extrem de important, ca și în cazul celorlalte vouchere, sunt restricțiile, iar încălcarea acestora pot aduce amenzi de la 4.500 de lei pentru românii care au carduri de energie. În cele ce urmează îți explicăm ce să nu faci sub nicio formă, altfel riști amenzi și pierderea beneficiilor.
În ghidul publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene este anunțată și perioada în care românii vor beneficia de prima tranșă de 700 de lei pe cardurile de energie, anume între 1 și 28 februarie a.c., iar conform informațiilor, plata se va putea face începând cu data de 1 martie a.c., tot aici fiind specificat și că „Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie. În perioada 1-30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II-a.”
Cei 700 de lei care vor intra pe aceste carduri de energie vor fi valabili pe întreaga perioadă a anului în curs, tranșa a doua fiind atribuită beneficiarilor până la finalul anului și suma va fi eligibilă și pentru prima parte a anului viitor:
„1 ianuarie 2024: toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.”, se precizează în ghidul publicat de MIPE.
Vezi și: Ce valabilitate au cardurile de energie. Când expiră acestea și ce se întâmplă cu sumele neutilizate
Ca și în cazul voucherelor pentru alimente, în valoarea de 250 de lei, când vine vorba de utilizarea sumelor de pe aceste carduri de energie, de 700 de lei, MIPE face precizări clare în privința modului de utilziare, dar și asupra a ceea ce nu au voie bneneficiarii să facă, după cum urmează, răspunzând la întrebarea dacă românii au voie să scoată cei 700 de lei de pe cardul de energie:
„Nu există această posibilitate. Scopul exclusiv pentru care pot fi acordate cardurile este pentru achitarea facturilor la energie.
Cardul nu poate fi vândut ori donat. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională între 42.000-60.000 lei.
Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500-6.000 lei.”
Cu alte cuvinte, niciun beneficiar al acestui program social nu are voie să folosească sumele pentru orice altă plată, în afară de subvenția la facturile la energia electrică prin intermediul acestor carduri de energie. Așa că, mare atenție la cum utilizați cardurile!