Registrul Auto Român (RAR) a reacționat, după ce în spațiul public s-au vehiculat mai multe informații potrivit cărora șoferii riscau să fie sancționați drastic dacă nu își montau anvelope de iarnă începând cu data de 1 noiembrie. Reprezentanții organismului tehnic au explicat pe larg tot ce trebuie să știe românii despre un astfel de demers. Se aplică amenzi de la 1.300 de lei pentru șoferi, dacă nu respectă anumite prevederi.
Pe măsură ce zilele devin din ce în ce mai friguroase, șoferii încep pregătirile mașinilor pentru sezonul de iarnă. Montarea anvelopelor este una dintre modificările importante ce trebuie respectate. Consecințele demersului sunt extrem de importante în trafic, reflectându-se atât în dinamica autoturismului, cât și în amploarea riscului de accident.
Schimbarea anvelopelor de iarnă în țara noastră este obligatorie. Măsura cu pricina a fost introdusă prin Ordonanța de Guvern nr. 5/2011 pentru modificarea și completarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în anul 2006.
În ultimele zile au circulat tot mai multe zvonuri potrivit cărora șoferii care nu schimbă anvelopele de iarnă până la data de 1 noiembrie riscă să fie amendați drastic. Reprezentanții RAR au explicat pe înțeles tuturor că legea actuală nu prevede o dată limită până la care mașinile trebuie să fie dotate astfel.
„Chiar dacă vremea încă este însorită în cea mai mare parte a țării, au început să circule deja informații menite să panicheze posesorii de autovehicule. Așadar, precizăm CLAR că NU există o dată limită pentru montarea acestor cauciucuri.
TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, au informat reprezentanții RAR.
Demersul reprezintă, totuși, o obligație legală pentru fiecare participant la trafic. Șoferii trebuie să schimbe cauciurile la mașini în momentul în care circulă pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de anotimp.
Nerespectarea acestei măsuri atrage sancțiuni importante, inclusiv din punct de vedere financiar. Montarea anvelopelor de iarnă trebuie realizată respectând anumite prevederi stabilite prin lege. Nu orice tip de anvelope sunt potrivite. Reprezentanții RAR recomandă românilor să vorbească cu un specialist înainte să monteze cauciuri vechi de peste patru ani.
Înainte de montarea cauciurilor de iarnă, trebuie verificate obligatoriu anul fabricației acestora (DOT), precum și adâncimea profilului, așa cum se poate observa în galeria FOTO a acestui articol.
Dacă anvelopele prezintă o vechime de mai bine de patru ani de zile, este recomandată consultarea părerii unui specialist. În acest fel, pot fi evitate cazurile în care cauciurile prezintă urma de uzură. În cazul în care cauciurile de iarnă nu respectă cerințele legale, șoferii riscă să fie amendați cu sume de la 1.300 de lei.
Lipsa anvelopelor potrivite la mașină se pedepsește, potrivit legislației, cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă). Cu alte cuvinte, sancțiunea financiară aplicată participantului la trafic începe de la suma de 1.300 de lei și urcă până la 2.900 de lei. Se poate reține, însă, și certificatul de înmatriculare a mașinii.