Amenzi de 5.000 de lei pentru toți românii care încalcă această lege. Atenție mare

Amenzi de 5.000 de lei pentru toți românii care încalcă această lege. Atenție mare
Amenzi de 5.000 de lei pentru toți românii care încalcă legea ambroziei

O nouă Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptată miercuri 27 ianuarie, conform căreia cei care nu respectă prevederile legale vor fi sancționați cu amenzi usturătoare. Despre ce este vorba?

Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă noua Hotărâre de Guvern

O ședință de Guvern a fost susținută miercuri 27 ianuarie, în urma căreia a fost adoptată o Hotărâre de Guvern (HG). Aceasta prevede că cei care nu respectă legea se vor vedea nevoiți să scoată din buzunar suma de 5 mii de lei.

Conform actului normativ se dorește simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia. Controalele vor fi realizate de către autoritățile administraţiei publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.

Actul normativ urmărește eficientizarea procesului de informare și conștientizare prin mass-media, online și în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acesteia.

Perioada de control se va prelungi

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată, prin actul normativ prezentat, că se dorește prelugirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate. Aceste verificări vor avea loc în fiecare an în perioada 6 iulie – 31 octombrie.

De asemenea, acesta vizează și verificarea autorităților administrației publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege, de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefecturii. Această comisie este responsabilă de a sancționarea nerespectării dispozițiilor legale.

Conform aceluiași act, nivelul de sancționare va crește de la o mie la 5 mii de lei pentru persoanele fizice si de 10 mii d elei la 20 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.

Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale aceste măsuri reglementate prin HG vor conduce la diminuarea suprafețelor de teren infestate cu buruiana ambrozia, a cantității de polen eliberată în atmosferă și implicit la menținerea unui mediu sănătos pentru populație.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI