Iohannis a promulgat legea pentru organizarea și finanțarea rezidențiatului. Ce are în vedere actul normativ

Iohannis a promulgat legea pentru organizarea și finanțarea rezidențiatului. Ce are în vedere actul normativ

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a promulgat o lege ce are în vedere modificare și completarea OUG nr. 18/2009, în ceea ce privește organizarea şi finanțarea rezidențiatului. Vestea a venit în joi, iar proiectul a fost trimis președintelui în această săptămână, după ce a fost adoptat de către Camera Deputaților.

Iohannis a promulgat legea pentru organizarea și finanțarea rezidențiatului

Iohannis a promulgat legea pentru organizarea și finanțarea rezidențiatului. Ce are în vedere actul normativ
Klaus Iohannis a promulgat legea pentru organizarea și finanțarea rezidențiatului, pe final de mandat

Legea va permite ca examenul de rezidenţiat să se desfăşoare în acest an pe data 8 decembrie. A fost stabilit că în anul 2019 cifra de şcolarizare să fie aprobată prin hotărârea Guvernului, notează Digi24. De asemenea, potrivit acestui act normativ, cifra va fi una egală cu numărul de absolvenți de medicină, care dețin o diplomă de licență. În plus, Ministerul Finanţelor Publice va asigură resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat, în funcție de cifra de scolarizare ce va fi aprobată.

Forma actuală a legii arată că cifra de şcolarizare se aprobă anual, prin ordin comun, din partea ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei. Cifra de şcolarizare va fi una cel puţin egală cu numărul de absolvenţi de medicină generală, farmacie şi medicină dentară. Legea mai prevede că spitalele pot începe din acest moment și pregătirea rezidenţilor. În acest mod, universitățile nu se vor mai confrunta cu o cifră atât de mare de rezidenți existenți.

În 2019, prin abatere excepțională de la regulă, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi va fi organizat în temeiul unei metodologii speciale, ce a fost aprobată prin ordin al ministrului Sănătăţii. Actul normativ legat de organizarea și finanțarea rezidențiatului a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor, în for decizional.

Legea va mai presupune și că după promovarea examenului, dar și expirarea stagiului minim, aferent fiecărei specializări, ministrul Sănătăţii va confirma printr-un ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI