Amenzi de 3.000 și 5.000 de lei pentru românii care merg la munte. Ce greșeală te lasă fără bani instant

Amenzi de 3.000 și 5.000 de lei pentru românii care merg la munte. Ce greșeală te lasă fără bani instant
Amenzi de 3.000 și 5.000 de lei pentru românii care merg la munte

Sunt amenzi între 3.000 și 5.000 de lei pentru hrănirea urșilor de către persoane fizice. Însă aceste amezi ar putea fi dublate sau chiar triplate față de nivelul actual, conform secretarului de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Robert Szep.

Amenzi de 3.000 și 5.000 de lei pentru românii care merg la munte

”Lucrăm la un proiect de act normativ pentru limitarea şi sancţionarea drastică a hrănirii exemplarelor de urs de către persoane neautorizate în apropierea localităţilor.

Vom creşte cuantumul amenzilor pentru abandonările de deşeuri şi vom efectua controale mult mai riguroase în ceea ce priveşte abandonarea deşeurilor în jurul localităţilor”, a spus Szep, miercuri, într-un briefing de presă la Guvern.

”Din păcate, destul de puţine persoane care hrăneau urşii au fost prinse în flagrant. În ultimele două săptămâni, trei persoane au fost amendate de Jandarmerie, respectiv de colegii de Garda de Mediu. Cred că este prea puţin.

Am cerut ca amenzile să fie mult, mult mai mari peste ceea ce este acum pentru persoane fizice. Acestea sunt între 3.000 şi 5.000 de lei. Noi sper să le dublăm, chiar să le triplăm aceste amenzi pentru că, din păcate, habituarea ursului se datorează şi managementului defectuos în ceea ce priveşte deşeurile”, a mai spus acesta.

Populația de urs din România va fi evaluată prin amprentare genetică

Oficialul a mai menţionat și că, prin intermediul unui proiect în valoare de 10 milioane de euro, o să fie evaluată populaţia de urs din România prin metoda de amprentare genetică, astfel că primele rezultate ar fi putea apărea spre începutul anului viitor.

”În cadrul Ministerului Mediului avem câştigat un proiect de 10 milioane de euro prin care vom evalua populaţia de urşi prin metode genetice, respectiv vom creea un sanctuar al urşilor de 60 de hectare ca să ne asigure că exemplarele care nu mai pot fi redate mediului natural, ele fiind habituate, să fie relocate în acest sanctuar.

Acest sanctuar vine în completarea celor existente la ora actuală şi care, din păcate, sunt cam semi-pline. Venim şi cu alte măsuri de prevenţie în cadrul acestui proiect, cum ar fi gardurile electrice.

Avem un proiect de evaluare a populaţiei de urs pe amprentă genetică. Am mai dat drumul şi la o licitaţie privind evaluarea populaţiei de urşi prin metodele clasice.

Să sperăm că cele două se vor completa şi vom vedea diferenţele dintre metode, ambele omologate. Noi sperăm ca licitaţia să se finalizeze şi să semnăm contractul cât mai repede cu cei care au câştigat.

Sper ca până la sfârşitul anului, începutul anului viitor, să avem deja primele rezultate. În ceea ce priveşte proiectul pe amprentare genetică, asta durează pentru că se evaluează 1, 2, chiar 3 ani de zile populaţia respectivă să avem date la zi foarte exacte. Toţi urşii din România nu cred că îi vom avea număraţi niciodată.

Orice studiu faci, este o estimare, ce ne va spune cu o precizie de 99%. Credeţi că nu ne aflăm în marja de eroare statistică? Nici nu ai cum să-i numeri pe toţi. Este ca şi cum ai spune să numeri toţi iepurii de pe câmp. Poţi să-i numeri pe toţi? Nu poţi să-i numeri”, a mai spus secretarul de stat din MMAP.