15 nov. 2022 | 19:29

Amendă pe loc şi ridicarea maşinii. Avertisment pentru toţi şoferii din România: legea a fost promulgată

Auto-moto
Amendă pe loc şi ridicarea maşinii. Avertisment pentru toţi şoferii din România: legea a fost promulgată
Atenție șoferi unde vă parcați mașinile!

În 2019, cel ce avea să devină și ministrul la Transporturi, Cătălin Drulă depunea un proiect în Camera Deputaților. Conform propunerii legislative, proiectul modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prevăzute în Codul Rutier. Noul cadrul legal, semnat de Klaus Iohannis, prevede o amendă pe loc şi ridicarea maşinii pentru cei care parchează ilegal.

Se schimbă Codul Rutier. Atenție șoferi unde vă parcați mașinile!

Nu de puține ori, atât în orașele mari, cât și în celelalte localități, am dat peste mașini parcate pe carosabil, încurcând circulația. Proiectul depus în 2019 de Caătălin Drulă tocmai acest aspect îl dorea rezolvat prin intermediul unui act normativ.

În justificarea proiectului, deputatul USR specifica faptul că „ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar este o măsură eficientă ce poate fi dispusă de poliţie”, mai ales în cazurile în care astfel de vehicule stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic.

În Codul Rutier această încălcare este prezentă. Legea specifică faptul că măsura ridicării mașinilor poate fi dispusă „doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă”. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, poliţia nu poate ridica mașina.

Codul Rutier în forma sa de până de curând nu putea amenda sau ridica o mașniă, chiar dacă aceasta bloca accesul într-un spital sau o şcoală sau o grădiniţă. Sau în cazul în care prin staţionarea vehiculului respectiv, pietonii sunt forţaţi să folosească carosabilul pentru deplasare.

În toate aceste situaţii, din cauza formulării actuale a legii, poliţia nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul.”, explica Cătălin Drulă în proiect.

Klaus Iohannis a semnat decretul

După mai bine de doi ani de la depunere în Camera Deputaților, proiectul a ajuns pe masa președintelui. În cursul zilei de astăzi, Klaus Iohannis a semnat, conform comunicatului emis de Președenție, actul normativ.

Este vorba de Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care după publicarea în Monitorul Oficial, va intra în vigoare. Noul amendament se va regăsi de azi în Codul Rutier.

„Lipsa locurilor de parcare şi politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în oraşele României. În acelaşi timp, pietonii sunt cei mai vulnerabili participanţi la trafic, expuşi pericolului asupra vieţii. Poliţia are nevoie de instrumente eficiente pentru a înlătura această stare de pericol acolo unde există.

Prezenta propunere vine ca urmare a blocajelor întâlnite în practică de către poliţie, a reclamaţiilor cetăţenilor, dar şi administraţiilor locale. Această iniţiativă legislativă elimină sintagma „pe partea carosabilă” din prima propoziţie a art. 64 alin. ( 1) din OUG 195/2002.”, se arată în proiectul devenit de astăzi cadru legal.

Conform acestui amendament, de azi polițiștii rutieri vor putea ridica mașinile staționale ilegal pe carosabil, iar șoferii vor primi și amendă pe loc. Așa că mare atenție de azi înainte unde vă parcați mașina.

Parteneri
Ce gest impresionant a făcut soțul Ancăi Molnar la trei luni de la moartea soției. Mesajul care a surprins pe toată lumea
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Regele Charles l-ar putea primi pe fiul său la sfârșitul lunii. E valabil și pentru Meghan?
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Cutremur în cazul Caracal. A scăpat VIE de Gheorghe Dincă: Am stat 2 luni...
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
ÎNCEPE RĂZBOIUL TOTAL! Alertă la NIVEL INTERNAȚIONAL
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro