În 2019, cel ce avea să devină și ministrul la Transporturi, Cătălin Drulă depunea un proiect în Camera Deputaților. Conform propunerii legislative, proiectul modifică OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prevăzute în Codul Rutier. Noul cadrul legal, semnat de Klaus Iohannis, prevede o amendă pe loc şi ridicarea maşinii pentru cei care parchează ilegal.
Nu de puține ori, atât în orașele mari, cât și în celelalte localități, am dat peste mașini parcate pe carosabil, încurcând circulația. Proiectul depus în 2019 de Caătălin Drulă tocmai acest aspect îl dorea rezolvat prin intermediul unui act normativ.
În justificarea proiectului, deputatul USR specifica faptul că „ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar este o măsură eficientă ce poate fi dispusă de poliţie”, mai ales în cazurile în care astfel de vehicule stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic.
În Codul Rutier această încălcare este prezentă. Legea specifică faptul că măsura ridicării mașinilor poate fi dispusă „doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă”. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, poliţia nu poate ridica mașina.
Codul Rutier în forma sa de până de curând nu putea amenda sau ridica o mașniă, chiar dacă aceasta bloca accesul într-un spital sau o şcoală sau o grădiniţă. Sau în cazul în care prin staţionarea vehiculului respectiv, pietonii sunt forţaţi să folosească carosabilul pentru deplasare.
„În toate aceste situaţii, din cauza formulării actuale a legii, poliţia nu poate dispune singura măsură care înlătură efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul.”, explica Cătălin Drulă în proiect.
După mai bine de doi ani de la depunere în Camera Deputaților, proiectul a ajuns pe masa președintelui. În cursul zilei de astăzi, Klaus Iohannis a semnat, conform comunicatului emis de Președenție, actul normativ.
Este vorba de Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului 1 al articolului 64 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, care după publicarea în Monitorul Oficial, va intra în vigoare. Noul amendament se va regăsi de azi în Codul Rutier.
„Lipsa locurilor de parcare şi politicile de mobilitate urbane defectuoase sunt probleme reale în oraşele României. În acelaşi timp, pietonii sunt cei mai vulnerabili participanţi la trafic, expuşi pericolului asupra vieţii. Poliţia are nevoie de instrumente eficiente pentru a înlătura această stare de pericol acolo unde există.
Prezenta propunere vine ca urmare a blocajelor întâlnite în practică de către poliţie, a reclamaţiilor cetăţenilor, dar şi administraţiilor locale. Această iniţiativă legislativă elimină sintagma „pe partea carosabilă” din prima propoziţie a art. 64 alin. ( 1) din OUG 195/2002.”, se arată în proiectul devenit de astăzi cadru legal.
Conform acestui amendament, de azi polițiștii rutieri vor putea ridica mașinile staționale ilegal pe carosabil, iar șoferii vor primi și amendă pe loc. Așa că mare atenție de azi înainte unde vă parcați mașina.