S-a anunțat o schimbare majoră în Codul Rutier 2022. Un proiect de lege ar urma să schimbe regulile actuale de suspendare a permiselor auto. Cum se va putea reduce perioada de suspendare a permisului, vedeți în rândurile de mai jos ale articolului.
Dacă se va aproba un proiect de lege pentru modificarea Codului rutier, se vor schimba regulile după care se vor reduce, la cerere, perioadele de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul.
Mai exact, șoferii vor putea cere micșorarea perioadei de suspendare a permisului auto cu o treime doar dacă prezintă și dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră comisă ce a dus la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
„Neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenționat, prin urmare, clemența acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce trebuie realizată și în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzii.
În consecință, reglementarea acestei măsuri contribuie la conștientizarea în rândul titularilor de permise de conducere a pericolului la care se expun prin încălcarea regulilor rutiere, precum și la creșterea procentului de colectare a amenzilor contravenționale”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative pentru completarea art.104 din Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice.
Astfel, pentru a reintra mai repede în posesia permisului de conducere suspendat, pe lângă actualele condiții, șoferii vor trebui, conform viitoarei legi, să prezinte, printre altele și dovada „achitării amenzii” pentru săvârșirea contravenției care a adus și suspendarea permisului.
Pe de altă parte, Codul Rutier 2022 prevede o greșeala majoră care te poate lasă în iarna aceasta fără talon. Odată cu venirea anotimpului rece șoferii trebuie să își doteze mașinile cu cauciucurile de iarnă. Ce trebuie să se mai regăsească în portbagajul mașinilor, vedeți în rândurile de mai jos.
Conform prevederilor codului rutier, utilizarea cauciucurilor de iarnă este obligatorie pentru toţi şoferii care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Toţi cei care vor di prinși că nu respectă regulile riscă sancţiuni mari din partea polițiștilor de la Rutieră.
În plus, potrivit codului rutier, este obligatoriu să ai în portbagaj un săculeţ cu nisip şi o lopată pe care să o poţi folosi în caz că rămâi înzăpezit. Șoferii care nu au anvelope de iarnă riscă să fie penalizați cu 9-20 de puncte de amendă.
Trebuie reamintit că un punct de amendă este echivalentul cu 145 de lei, astfel că şoferii care vor fi prinşi cu maşinile neechipate corespunzător în această iarnă vor primi amenzi cuprinse între 1305 și 2900 lei.