Nu de puține ori, în trafic, am dat peste șoferi ceva mai agresivi. Și tot așa, nu de puține ori, acești șoferi au folosit în mod abuziv, atât claxonul, cât și farurile. Din păcate pentru ei, îi anunțăm că noul Cod Rutier prevede amenzi de până la 750 de lei pentru această greșeală banală în trafic. Așa că, ar fi cazul să se mai calmeze și să nu mai folosească claxonatul abuziv sau semnalele cu farurile.
Prima oră a dimineții, trafic infernal, și întârziatul la muncă. Toate aceste situații, nu de puține ori, crează situații tensionate între șoferi. Tensiunea provoacă nervi, iar nervii, la rândul lor, duc către agresivitate în trafic.
Întârzierea este unul dintre principalele motive invocate pentru condusul agresiv și cea mai frecvent invocată scuză pentru faptul că se urmărește prea repede și se depășește pe dreapta. Excesul de viteză și alcoolul sunt catalogate ca fiind principalele cauze ale deceselor cauzate de condusul agresiv.
Conform specialiștilor, agresivitatea la volan apare atunci când un șofer se simte extrem de furios. În acele momente acesta are intenția de a crea sau de a provoca vătămări verbale sau fizice.
Termenul de furie pe șosea datează din anii 1990, când mass-media a inventat un nou termen pentru tendința tot mai mare de cazuri de conducere extrem de agresivă.
Mulți legiuitori au transformat în infracțiune penală exprimarea severă a furiei stradale, în timp ce conducerea agresivă rămâne o încălcare a regulilor de circulație în majoritatea țărilor unde se aplică Codul Rutier.
Din păcate, agresivitatea la volan a apărut și pe străzile și șoselele din România, și nu de ieri de azi. Dar, această practică nu se referă doar la vătămările verbale sau fizice.
Conform noilor reglementări din Codul Rutier, agresivitatea este tradusă și prin folosirea claxonatului abuziv sau semnalele cu farurile în mod repetat. Pentru a stopa genul acesta de situații, legiuitorii au modificat Codul Rutier românesc.
Au introdus amenzi de până la 750 de lei pentru această greșeală banală în trafic. Problema este că, cel puțin în cazul folosirii abuzive a semnalelor cu farurile, agenții de circulație trebuie să surprindă șoferii în fapt.
În ceea ce privește claxonatul abuziv, aici este mai ușor, mai ales în aglomerațiile de la intersecții. Nu de puține ori, stând la stop, iar acesta încă pe roșu, ne-am trezit claxonați din spate de un alt șofer ceva mai grăbit.
Așadar, mare atenție în trafic, încercați să vă stăpânți ieșirile de acest fel. În caz contrar, riscați amenzi de până la 750 de lei pentru această greșeală banală în trafic.