Cu siguranță, cei care locuiesc la bloc s-au confruntat, măcar o dată, cu situația în care vecinul face prea multă gălăgie la ore târzii. În acest caz, locatarii trebuie să știe că există anumite reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte, după cum prevede legislația în vigoare. Altfel, riști să fii amendat chiar și cu 1.500 de lei.
Cei care locuiesc la bloc au avut, cu siguranță, măcar o dată probleme cu vecinii gălăgioși, care deranjează la ore destul de târzii. În acest caz, este important de subliniat faptul că nerespectarea orelor de odihnă, respectiv orelor de liniște, la bloc poate aduce amenzi de până la câteva mii bune de lei.
Aceste intervale orare sunt prevăzute în Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu modificările și completările ulterioare. Ele sunt: 22.00 – 08.00 și 13.00 – 14.00.
Pe lângă aceste ore, în cadrul Adunării Generale a Asociației de Proprietari a unui bloc, pot fi stabilite şi alte intervale de liniște/odihnă, în funcție de cerințele celor care locuiesc permanent în imobil. Este important de precizat că programul trebuie afișat undeva la vedere, pentru ca toți locatarii să ia cunoștință de el.
Cei care nu se supun legislației în vigoare, pot fi pasibili de o amendă de până la 1.500 de lei, în funcție de gravitatea situației și antecedente. Mai mult, persoanele care tulbură în mod repetat liniștea publică și îi deranjează pe vecini cu zgomote puternice, cum ar fi muzica dată la volum mare, în aceste ore de liniște li se poate impune prestarea de ore de muncă în folosul comunității, conform Legii nr. 192/2019.
Un alt aspect important de menționat este faptul că legea se aplică atât în cazul persoanelor fizice, celor care merg în vizită într-o anumită zonă sau locatarii unui bloc, cât și persoanelor juridice. Aici vorbim, în special, de firmele care au sediul într-o clădire rezidențială.
Cei care își deranjează de mai multe ori vecinii în decurs de 24 de ore pot fi sancționați cu amenzi și mai mari, cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar și cu muncă în folosul comunității (70-120 de ore).