Zicala „nicio faptă bună nu scapă nepedepsită” pare că este cât se poate de reală, mai ales pentru cei care locuiesc la bloc. Se pot primi amenzi de până la 2.500 de lei pentru un gest pe care mulți îl consideră admirabil. Ce nu au voie locatarii să facă în fața scării, oamenii spun că legea este aberantă.
Pentru foarte mulți români, curățenia de primăvară include și înfrumusețarea spațiilor verzi din jurul blocului în care locuiesc. Un gest admirabil, dar care le-ar putea aduce sancțiuni usturătoare, dacă nu au o autorizație specială.
Pare greu de crezut, însă mai multe orașe din România au adoptat un regulament ce vizează anumite măsuri de gospodărire a municipiului și care enumeră și ce este permis și interzis pe spațiul public. Cei care nu respectă normele pot primi amenzi în valoare de până la 2.500 de lei.
Un exemplu este orașul Galați. Acolo, Consiliul Local a adoptat un astfel de regulament. Potrivit prevederilor, oamenilor nu le este permis să distrugă, să facă grătare sau să crească animale (excepție fac cele de companie) pe spațiul public. Noutatea este faptul că se restricționează grădinăritul.
Se precizează că „plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradale, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă”.
Citește și: Anunț important pentru românii care stau la bloc. Ce reguli trebuie să respecte, de fapt
Fără o autorizație specială de la Primărie, locuitorilor din Galați nu le este permis nici să culeagă de pe domeniul public plantele medicinale, fructele și iarba de gazon, nici să practice jocuri sportive pe spațiile verzi, să agațe anunțuri sau indicatoare de arbori ori să culeagă arborii doborâţi în urma unor fenomene naturale sau arbori care au fost tăiaţi, scoşi din rădăcini în cadrul unor lucrări specifice, potrivit expressdedunare.ro.
Legea, considerată de mulți aberantă, descrie și unele situații ce fac excepție de la restricții. Se precizează că pentru întreținerea spațiului verde din jurul blocului, orice locatar poate contribui, dar doar după ce obține acordul tuturor celorlalți proprietari din imobil, în baza unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari.
Nu toate autoritățile locale din țară au aceeași abordare. În 2021, Primăria Sectorului 6 din București a pus în dezbatere publică un program de reamenajare a grădinilor de bloc, prin care se oferea o sumă de până la 2.500 de lei pentru plata apei de udat și arbori și flori pentru plantat.