Alunițe care apar peste noapte – ce trebuie neapărat să știi despre ele

alunite ce pot aparea peste noapte

Toți suntem familiari cu alunițele, acestea se numesc, în termeni de specialitate, nevi melanocitici. Acest cuvânt provine din limba latină și are înțelesul de semn din naștere. Majoritatea oamenilor sunt familiari cu alunițele. Cei mai mulți oameni au între 1 și 50 de alunițe pe diferite părți ale corpului. O mare parte din ele sunt bune, însă acestea pot avea și un rol negativ. Pentru a determina dacă o aluniță este sau nu dăunătoare, este necesară expertiza unui medic profesionist.

Ce sunt alunițele?

Alunițele reprezintă leziuni cutante, o altă denumire pentru alunițe mai poate fi  și nevi pigmentari. Fiecare persoană are alunițe pe diferite părți ale corpului, acest lucru fiind genetic. Poate că cineva are mai multe alunițe si altcineva mai puține, acest lucru depinde de fiecare persoană în parte. Însă, nu există persoane fără alunițe. Acestea pot apărea și dispărea, dar mereu vor exista. Ele apar atunci când melanocitele formatoare de pigmenți produc prea multă melanină. Melanina este substanța responsabilă pentru culoarea ochilor, părului și pielii. Formarea alunițelor poate fi influențată și de razele soarelui. Există diferite tipuri de alunițe: albastre, normale, proeminente, congenitale și atipice.

Cu toții avem alunițe, însă cum putem face diferența între o aluniță ce nu ne afectează sănătatea și o aluniță ce ne poate pune în pericol? De cele mai multe ori, cele bune au o structură simetrică. Culoarea acestora este uniformă și sunt mai mici de 7mm. Acestea se numesc, din punct de vedere medical, nevi tipici sau comuni. Pe de cealaltă parte, alunițele rele sunt mult mai mari, cu o formă asimetrică și margini ce nu sunt regulate. Doar un medic de specialitate poate determina dacă o aluniță este bună sau rea. Acesta folosește un instrument de mărire ce îi oferă medicului șansa să identifice natura nevilor. Instrumentul se numește dermatoscop. Medicii recomandă un control anual al nevilor, iar în cazul complicațiilor. se recomandă consultul dermatologului și a chirurgului plastician.

Ce alunițe sunt periculoase?

Odată cu trecerea timpului, medicii au creat o regulă internațională pentru a diferenția alunițele. Aceasta se numește Regula A, B, C, D, E. Cum funcționează această regulă? Ea se referă la următoarele:

A provine de la asimetria aluniței. Cum am precizat și mai sus, cele mai asimetrice pot fi periculoase de cele mai multe ori.

B vine de la Border. Se referă la marginea aluniței. Aceasta poate fi regulată sau neregulată.

C vine de la culoare. Unele alunițe pot avea mai multe culori pe suprafață

D provine de la dimensiunea nevilor. De cele mai multe ori, alunițele rele sunt mai mari de 7mm

E reprezintă Evoluția. Cu trecere timpului, alunițele se pot modifica.

Cum poți scăpa de alunițele nedorite?

Tratamentul de bază la care apelează cel mai mare număr de persoane este cel chirurgical. O altă forma de tratament folosită este terapia cu laser. Cu ajutorul acestui tratament, alunița este cauterizată. Avantajul tratamentului cu laser este că nu lasă cicatrici. În funcție de aluniță, durata și intensitatea tratamentului diferă. Acest tratament nu este recomandat în cazul suspiciunii de melanom, deoarece, după tratarea cu laser, țesutul este distrus și nu mai poate fi analizat în laborator.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI