Situația cazurilor COVID-19 în România pare să scape de sub control. Managerul Institutului de Pneumofiziologie „Marius Nasta” dă asigurări cu privire la un al doilea val de COVID-19, dovadă fiind situația îngrijorătoare din spitale, cât și explozia cazurilor zilnice. Beatrice Mahler atrage atenția asupra sechelelor post-COVID-19, sănătatea multor pacienți fiind în pericol.
Managerul Institutului de Boli Pneumologice „Marius Nasta” se arată îngrjorat de numărul mare de cazuri din România, acesta fiind încă la început, față de ce va urma în valul al doilea al epidemiei. Aceasta susține că pacienții vindecați de COVID-19 se reîntorc din spitale cu afecțiuni grave la nivel pulmonar, necesitând un medic care să-i ajute să-și revină, tratamentul neputând fi urmat acasă.
„La Marius Nasta avem în acest moment peste 80 de pacienți post-COVID care au nevoie de evaluare și de asistență într-o formă de internare continuă, ceea ce înseamnă că au o formă severă de afectare pulmonară, după ce s-au vindecat de COVID. Ei au nevoie de medicul pneumolog la patul lor, de cunoștințele pe care le are acesta și de metodele de tratament din pneumologie”, explică Beatrice Mahler, într-un interviu acordat pentru hotnews.ro.
Acesta avertizează, de asemenea, asupra pericolului ce îi așteaptă pe români în perioada următoare, dar fiind faptul că un val doi se pregătește să vină, iar România nu este pregătită pentru o asemenea lovitură.
„Este îngrijorător, pentru că vine sigur valul 2, iar noi, România, pornim de pe o poziție ‘fruntașă’. Avem deja un număr de cazuri, iar dacă peste acest număr de cazuri vine valul 2, nu o să ne fie deloc bine.
Va fi o perioadă grea, așa mă aștept, dar trebuie să ne organizăm. Și va trebui să găsim soluțiile cele mai bune pentru pacientul care are cu adevărat nevoie de un pat de spital”, a declarat managerul de la „Marius Nasta”.
Un alt semnal de alarmă este tras vizavi de agresivitatea cu care virusul nemilos pare să atace organismul. Medicul susține că un procent de 80% dintre pacienții internați în spitalul pe care îl conduce au dezvoltat forme severe și medii.
“Cam 80% dintre pacienții Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, cel mai mare spital de boli pulmonare din România au forme severe și moderate de afectare în urma infecției cu COVID-19. Foarte puțini pacienți au forme ușoare”, a afirmat Beatrice Mahler.
Un alt risc întâlnit la multe persoane afectate de noul coronavirus este vârsta. Specialistul explică gravitatea unei forme grave de COVID-19 la o vârstă tânără, astfel că pacientul va avea urmări grave asupra calității vieții după vindecare.
„Spre exemplu, dacă la 50 de ani faci o formă severă de boală, mie mi se pare devreme. Pentru că o formă severă de boală la 50 de ani înseamnă sechele după, înseamnă o modificare a calității vieții pe termen lung.
Eu cred că trebuie privit cu maximă seriozitate la pacienții care fac forme grave de COVID și se încadrează în intervalul de vârstă 40-60 de ani. Din punctul meu de vedere, este o perioadă a vieții care ar trebui să fie de om activ, nu de om bolnav”, a mai spus aceasta, potrivit hotnews.ro.
Managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România avertizează categoria de persoane care se confruntă cu boli cronice. Deși intenția este de a se proteja, medicul le recomandă acestor persoane să nu amâne vizita la medic, pentru că ulterior se poate transforma în “prea târziu” pentru a mai putea fi tratați.
“E o problemă pe care o sesizez în spital: pacienților le este frică să vină pentru evaluarea periodică. Nici măcar pentru internare de zi nu vin pacienții. Această frică face ca, abia în momentul în care decompensarea este majoră, să ajungă la spital. Ajung foarte târziu.
Avem cancere terminale, se ajunge într-un stadiu în care pentru cancerul pulmonar este mult orea târziu, indiferent ce terapie ai adopta, nu îți mai permite starea pacientului nici măcar să ma faci diagnostic, cu atât mai puțin să mai faci tratament.
Vin și tuberculoze extinse, cu afectare multiplă, cazuri pe care nu le-am mai văzut până acum în practica noastră, poate în urmă cu 10 ani aveam asemenea cazuri de tuberculoză. Unele dintre aceste cazuri, care ajung prea târziu la spital, te cutremură”, a mărturisit aceasta.