Alocațiile pentru copii ar putea fi mărite mai devreme decât se credea. Când e votul decisiv

Alocațiile pentru copii ar putea fi mărite mai devreme decât se credea. Când e votul decisiv
Alocațiile pentru copii ar putea fi mărite mai devreme decât se credea

Veste bună pentru copiii din România. Micuții ar putea primi mai devreme cei 300 de lei pe lună. Decizia e în mâinile oficialilor din Camera Deputaților. Când e votul decisiv?

Alocațiile pentru copii ar putea fi mărite mai devreme decât se credea

Alocațiile s-ar putea dubla mai devreme de 1 august, în cazul în care deputații vor decide acest lucru în ședința de marți. Ordonanța de urgență care amână cu 6 luni intrarea în vigoare a legii ce dublează alocațiile micuților va fi rediscutată la începutul săptămânii care urmează.

Dacă va fi respinsă și de Camera Deputaților, Ludovic Orban a informat că va sesiza Curtea Constituțională a României. În cazul în care și judecătorii constituționali resping amânarea, Guvernul va trebui să găsească de urgență bani pentru creșterea alocațiilor.

Alocațiile pentru copii ar putea fi mărite mai devreme decât se credea. Când e votul decisiv
Decizia e în mâinile parlamentarilor din Camera Deputaților

În acest moment, Executivul nu are bani să susțină dublarea alocațiilor. Mai mult, la finalul anului precedent, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirma că sumele nu au fost prevăzute în buget. Mărirea ar face ca mai bine de 3,5 milioane de copii să primească 300 de lei lunar. De subliniat este că există posibilitatea ca dezbaterea să fie amânată.

Orban, despre alocații

Ludovic Orban a declarat, în luna ianuarie, că proiectul de lege a creat o problemă mare, iar efortul bugetar necesar pentru dublarea alocațiilor este de 6 miliarde, în condițiile în care bugetul pe anul 2020 trebuie să facă față unor creșteri de pensii și salarii.

„Apariția intempestivă a acestui proiect de lege, în 2019, ne-a creat o problemă foarte mare. Efortul bugetar necesar pentru dublarea alocatiilor este de peste 6 miliarde, în condițile în care bugetul pe 2020 trebuie să facă față unor creșteri de pensii și salarii datorită legilor aflate în vigoare (…)

Practic, și dacă am vrea să dublăm alocațiile, nu am putea face acest lucru (…) Vom putea face o rectificare bugetară doar după 1 iulie. Este imposibil de aplicat acest proiect de lege, care poartă marca demagogiei și populismului specific PSD. Aprob introducerea pe ordinea de zi propunerea dvs. Va trebui să vedem cum evoluează economia și încasăriile la buget. Vom crește alocațiile la rectificarea bugetară”, a spus premierul interimar.