De Crăciun și Revelion, pe lângă bunătățile tradiționale, cel mai mult se mănâncă murături. Sunt un adaos de calitate la mesele îndestulătoare din această perioadă. Dar, cei cu probleme cardiace, de exemplu insufieciențe cardiace, medicii spun că murăturile sunt inamicul numărul unu. Medicii explică de ce este alimentul periculos pentru sănătatea ta.
Există o mare varietate de alimente pe care oamenii le pun la murat. De la produse vegetale fermentate până la castraveții standard, în saramură, care sunt obișnuiți pe burgeri.
Atunci când vă gândiți la sănătatea murăturilor, cel mai probabil vă gândiți la feliile de gogoșari, conopidă sau castraveții întregi, mici, care au fost înmuiate în oțet, sare și condimente.
Murăturile sunt de departe cel mai răspândite și foliste de români. Acum se găsesc cu ușurință în toate magazinele alimentare și în multe restaurante. Se știe că au o serie de beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, în timp ce știința a susținut unele dintre aceste afirmații, murăturile pot să afecteze unele persoane în mod negativ. Cu alte cuvinte, paote deveni alimentul periculos pentru sănătatea ta!
Deși poate suna ciudat, dar, da, murăturile pot deveni alimentul periculos pentru sănătatea ta, dar în anumite situații de boală.
Conform specialiștilor, cei mai predispuși la a avea probleme sunt cei care au probleme cardiace. Un astlfe de semnal de alarmă, mai ales pentru cei care se știu cu astfel de afecțiuni, la tras și medicul cardiolog Silviu Dumitrescu, care spune că:
„De exemplu, o masă care conţine murături, pentru un pacient cu inficiență cardiacă poate presupune a doua zi internare de urgență.
De asemenea, mai este o o problemă că pacienţii cardiaci nu îşi iau medicamentele. Uită de ele.
Treaba asta duce la un risc crescut de evenimente cardiovasculare, dar și un număr mare de spitalizări în perioada aceasta.”, spune medicul cardiolog Silviu Dumitrescu, conform Antena 3 CNN.
Cu toate astea, studiile arată că Beta-carotenul din murături este legat de un risc mai mic de anumite forme de boli de inimă.
Consumul de alimente bogate în carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, este corelat cu un risc mai mic de boli de inimă și cu o inimă în general sănătoasă.
Aceleași studii au mai scos la iveală că există anumite riscuri potențiale ale consumului de murături, după cum urmează:
Murăturile sunt foarte bogate în sodiu, deoarece acesta este o parte importantă a procesului de saramură. Consumul unei cantități prea mari de sare în dieta zilnică poate contribui la hipertensiune arterială.
Oricine ia medicamente pentru tensiunea arterială sau caută să își reducă aportul de sodiu ar trebui să mănânce murături cu moderație sau să caute opțiuni cu conținut scăzut de sodiu.
Consumul de prea mult sodiu poate face ca rinichii și ficatul să lucreze mai mult. Mai mult, tensiunea arterială ridicată care urmează adesea dietelor bogate în sodiu pune și mai mult stres asupra acestor organe.
Ca urmare, consumul de prea multe murături poate fi riscant pentru oricine are boli de ficat sau afecțiuni renale.
Dietele bogate în sodiu pot fi legate de un risc crescut de osteoporoză. Dacă nu primiți suficient calciu, cantitățile mari de sodiu pot să lepede și mai mult mineralul din oasele dumneavoastră, ceea ce duce la oase mai slabe și la un risc de osteoporoză.
Deoarece murăturile pot conține cantități mari de sodiu, ar trebui să vă consultați cu medicul înainte de a crește semnificativ cantitatea de murături pe care o consumați. Luați în considerare cele enunțate anterior înainte de a adăuga cantități mari de murături în dietă.