Majoritatea gospodinelor se pregătesc pentru Sărbători. Acestea abia așteaptă să pună pe masă celor dragi cele mai bune bucate. Doamnele vor să aibă alături de preparatele din carne o salată de murături care să se îmbine perfect cu aromele pe care le au în minte, așa că își doresc cele mai bune legume fermentate. Ce trebuie să facă acestea în primele două zile după ce le-au pus în butoi? ,,Saramura o fierbem din nou”, a subliniat un expert.
Murăturile sunt nelipsite din casele românilor. Cele mai multe gospodine se gândesc la platoul tradițional pe care îl servesc la mesele de sărbători unde se servesc diverse legume fermentate alături de brânzeturi sau diverse preparate din carne.
Desigur că fiecare doamnă are o metodă specială pentru murături, dar specialiștii susțin că cel mai bine este ca acestea să fie lăsate la soare două zile după ce au fost puse. Bucătarii profesioniști conservă în combinații care mai de care mai colorate conopidă, gogoșari, ardei, gogonele, castraveți, morcovi, sfeclă, varză și chiar fructe.
O femeie din Bistrița care vinde sute de borcane de murături a susținut că acesta este secretul pentru murăturile perfecte. De asemenea, aceasta a subliniat că saramura se fierbe de două ori, iar mai apoi se strecoară și se pune peste legumele alese pentru fermentat.
,,În momentul în care punem saramura, o să rămână așa două zile la soare, fără capac, apoi, a doua zi, noi o să luăm apa. Saramura o fierbem din nou, o strecurăm și o turnăm peste castraveți din nou.”, a spus Nina Rus, producător murături.
Un medic nutriționist celebru de la noi a dezvăluit că există multe beneficii în privința consumului de murături. Mai exact, ele au vitamine și minerale. Poate puțini știu, dar toate elementele fermentate contribuie la îmbogățirea și întărirea florei microbiene intestinale. Românii consumă foarte des murături indiferent de anotimp.
Acesta sunt servite și alături de tocănițe de cartofi sau carne ori împreună cu bucate tradiționale dintr-un platou tradițional plin cu bunătăți.
,,Avem două efecte ale lor: vitamine și minerale din legume și apoi tot ce înseamnă fermenți vii, aceia de care ține imunitatea și echilibrul nostru. Toate elementele fermentate contribuie la îmbogățirea și să spunem întărirea florei microbiene intestinale, care e responsabilă de imunitate.”, a explicat Mihaela Bilic, medic nutriționist.