23 sept. 2020 | 11:53

Alimentul periculos pe care românii îl consumă în post. Nici nu bănuiai așa ceva

Sănătate
Alimentul periculos pe care românii îl consumă în post. Nici nu bănuiai așa ceva
Alimentul periculos pe care românii îl consumă în post. Nici nu bănuiai așa ceva

Soia face parte din dietele tradiționale asiatice de mii de ani. De fapt, există dovezi că au fost cultivate în China încă din 9.000 î.e.n. În prezent, este consumată pe scară largă. Nu numai ca sursă de proteine pe bază de plante, ci și ca ingredient în multe alimente procesate.

Soia, alimentul periculos pe care românii îl consumă în post

Este un aliment controversat, unii laudă beneficiile sale pentru sănătate, în timp ce alții susțin că ar putea fi rău pentru dvs. Acest articol examinează dovezile pro și contra consumului de soia.

Soia este un tip de leguminoase care pot fi consumate întregi sau prelucrate într-o varietate de forme. Produsele întregi sunt cele mai puțin procesate și includ soia și edamame, care sunt defapt planta imatură, verde. Laptele și tofu sunt, de asemenea, fabricate din soia integrală. Dacă ne aducem aminte, în România comunistă, Ceaușescu inventase pentru români, celebrul salam cu soia. Un aliment pe care românii îl mâncau în lipsă de alte produse asemănătoare.

În timp ce boabele mature sunt consumate rar întregi în dieta occidentală, edamame este un aperitiv preferat cu conținut ridicat de proteine în bucătăriile asiatice. Laptele se obține prin înmuierea și măcinarea boabelor de soia întregi, fierberea lor în apă și apoi filtrarea solidelor.

Alimentul periculos pe care românii îl consumă în post. Nici nu bănuiai așa ceva

Soia se folosea pe vrema comunismului la producția de salam

Persoanele care nu pot tolera lactatele sau doresc să evite laptele îl folosesc în mod obișnuit ca alternativă la lapte. Tofu se face prin coagularea laptelui și presarea cașului în blocuri. Este o sursă obișnuită de proteine vegetale în dietele vegetariene.

Produsele din soia, benefice și totuși, dăunătoare

Există o gamă largă de produse bazate pe aceste semințe. Dar, pe cât de naturale sunt, unele din produsele bazate pe soia pot fi dăunătoare. În rândurile următoare vă propunem un număr de produse bazate pe folosirea acestor semințe

Soia fermentată, un produs bio

Produsele fermentate sunt procesate folosind metode tradiționale și includ sos, tempeh, miso și natto. Sosul este un condiment lichid realizat din:

  • soia fermentată;
  • boabe prăjite;
  • apă sărată;
  • un tip de matriță

Alimente procesate

Mai este utilizată pentru a produce mai multe alimente procesate. Multe alimente ambalate conțin făină din acest aliment, proteine vegetale texturate și uleiuri.

  • înlocuitori de carne vegetarieni și vegani;
  • iaurturi;
  • brânzeturi.

Suplimente

Izolatul de proteine este un derivat extrem de procesat din soia obținut prin măcinarea boabelor  în fulgi și extragerea uleiului. Fulgii sunt apoi amestecați cu alcool sau apă alcalină, încălziți, iar concentratul rezultat este uscat prin pulverizare într-o pulbere. Izolatul de proteine este disponibil în multe pulberi de proteine.

Alimentul periculos pe care românii îl consumă în post. Nici nu bănuiai așa ceva

Pe cât de potentă este soia, pe atât de dăunător poate fi

Este adăugat la multe alimente procesate, cum ar fi batoane de proteine și shake-uri. Alte suplimente includ izoflavonelele. Acestea sunt disponibile sub formă de capsule, și lecitina, care poate fi administrată în capsule sau sub formă de pulbere.

De ce soia este controversată

În anii 1990 alimentele din soia au început să prindă cu adevărat. La acea vreme, mulți experți credeau că avea puterea de a combate probleme precum obezitatea. Se vorbea de contracararea bolilor de inimă și chiar cancerul. La urma urmei, oamenii din Asia mănâncă o tonă. Și studiile au arătat că aceste populații au avut rate semnificativ mai mici de obezitate, boli de inimă și cancer la sân.

Nu neaparat. Aceste studii au analizat doar asociațiile, nu cauzalitatea. Doar pentru că oamenii care consumă multă soia se întâmplă să fie mai sănătoși decât cei care nu mănâncă soia nu înseamnă automat că soia este cheia stării lor superioare. Nenumărați alți factori, de la genetică, la stilul de viață, la restul dietei, ar putea juca, de asemenea, un rol.

Când cercetătorii au început să arunce o privire mai atentă pentru a afla ce a făcut soia atât de sănătoasă, au întâmpinat câteva surprize. Se pare că soia conține compuși asemănători estrogenilor numiți izoflavoni.

Unele descoperiri au sugerat că acești compuși ar putea promova creșterea unor celule canceroase. În același timp și afectarea fertilității feminine și dereglarea funcției tiroidiene. Unii experți în sănătate, de asemenea, vorbesc din cauza potențialului său că ar fi un perturbator endocrin.

Ceea ce înseamnă că poate imita estrogenul din organism, ceea ce poate duce la o supraîncărcare hormonală. În același timp, alte studii vorbeau de consumul de soia că ar putea vindeca colesterolul ridicat și ar putea ajuta femeile să facă față simptomelor menopauzei.

Alimentul periculos pe care românii îl consumă în post. Nici nu bănuiai așa ceva

Toate beneficiile potențiale ale soiei vin cu o avertizare importantă

”Deși integrală conține estrogeni naturali din plante, acestea sunt mult mai slabe decât hormonii umani reali și nu ar trebui să vă îngrijoreze. Adăugați totul și puteți vedea cum această mică fasole verde a devenit o sursă de confuzie alimentară în masă.”, a spus Dawn Jackson Blatner, dietetician din Chicago.

Cele mai bune și cele mai rele tipuri

Toate beneficiile potențiale ale soiei vin cu o avertizare importantă. Pentru a le culege, trebuie să alegeți forme minim procesate, spun toți experții. Aceste alimente servesc întregul pachet nutrițional fără adaos de zahăr, grăsimi nesănătoase, sodiu sau conservanți pe care îi găsiți de obicei în alimentele foarte procesate. Fructele, cum ar fi analogii de carne, bare de soia, iaurturi de soia sau pulberi de proteine ​​conțin de obicei numai izolate de proteine ​​din soia, mai degrabă decât nutriție din întreaga soia.

Cât de des ar trebui să mănânci acest aliment?

Ca și în cazul tuturor alimentelor, moderarea este calea de urmat. În general, trei până la cinci porții de alimente  minim procesate pe săptămână sunt perfect, spun specialiștii. Dacă nu sunteți sigur sau aveți o stare de sănătate subiacentă, cum ar fi hipotiroidismul, mergeți la medicul dumneavoastră data viitoare când discutați despre dietă.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro