27 nov. 2021 | 13:21

Alimentul care se scumpește doar în România. În Uniunea Europeană este invers, prețul este mai mic față de anii trecuți

Știri generale
Alimentul care se scumpește doar în România. În Uniunea Europeană este invers, prețul este mai mic față de anii trecuți
Alimentul care se scumpește doar în România. Pe ce dau mai mult românii?

Un aliment se scumpește doar în România. Modificările în dreptul prețului acestuia apar și în Uniunea Europeană, dar la polul opus. Prețul este chiar mai mic față de anii trecuți. Despre ce este vorba?

Alimentul mai scump doar pentru români

Un aliment esențial este mai scump doar pentru români. Prețul acestuia scade continuu în Europa. Românii se pregătesc cu frică de cumpărăturile pe care trebuie să le facă odată cu venirea sărbătorilor.

Până acum, majoritatea oamenilor nu se uitau la bani cel puțin în cea mai frumoasă perioadă a anului, dar lucrurile s-au schimbat de când cu șirul de scumpiri. Mai mult decât atât, un aliment extrem de des consumat se scumpește, deși în Europa prețul lui scade an de an.

Diferențe de prețuri

În lista fiecăruia se află: carnea, laptele și ouăle care nu lipsesc din frigidere. Din păcate, carnea de pui a înregistrat luna aceasta cea mai mare creștere din UE, cu 27% mai mult decât în luna octombrie, arată datele recente de la Comisia Europeană.

Prețul unei carcase de 100 de kilograme a ajuns la 157 de euro, iar doar în Polonia a fost înregistrată o creștere mai mare, de 28.3%. Însă, un aliment extrem de consumat de români în special în jurul sărbătorilor este carnea de porc.

Dacă la începutul anului în România prețul era mai mic, acum lucrurile stau exact invers. 100 de kilograme de carne de porc costă 149.3 euro, cu 7.7% mai mult decât anul trecut, fiind și cel mai mare preț din Eeuropa. Aceeași cantitate costă în alte părți 132.4 euro, cu 8.5% mai puțin decât în această perioadă a lui 2020.

Scumpiri înainte de Crăciun

„Avem colegi din țară care ne semnalează că au creșteri de 6 ori, de 8 ori. Aceasta la gaze. La energie electrică, creșterile sunt de 3-4 ori. La materia prima, 50%. prețul pâinii a crescut până acum cu 5-6%.”, a declarat Aurel Popescu, ROMPAN, pentru Digi24.

„Dăcă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import. Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”, a transmis Ioan Ladoși, producător de carne.

„Stiu un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime. Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%.”, a explicat Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Capital.ro
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români: "Trecem la tipărirea deciziilor!"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
S-a aflat cu CÂND CRESC PENSIILE! Daniel Baciu a ANUNȚAT
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro