O tradiție foarte cunoscută, dar respectată din ce în ce mai puțin, este întâmpinarea oaspeților cu sare și pâine. A fost transmisă din generație în generați, dar în prezent nu mai este atât de practicată.
Darul pâinii și sării este o tradiție îndelungată, poate unul dintre cele mai vechi obiceiuri de ospitalitate. În timp, acesta s-a pierdut treptat, iar acum se mai păstrează doar la ceremoniile oficiale, când vin oaspeți de peste hotare, la vizite oficiale sau la sărbători naționale.
Încă din cele mai vechi timpuri, exista tradiția ca românii să își întâmpine oaspeții sau vizitatorii cu pâine și sare, în semn de bunătate, respect și dragoste. În trecut, când pâinea era mai rară, se folosea grâu și sare.
Pâinea este un simbol străvechi al vieții și este un semn de bucurie, belșug, fertilitate, puritate și prietenie. În diversele ei forme, pâinea însoțește omul de-a lungul vieții, în momente de bucurie, dar și de tristețe.
Putem lua ca și exemplu tortul de nuntă. În sine, el are formă arhaică de pâine și este semn de bucurie și bunăstare. De asemenea, colacul oferit la înmormântare simbolizează existența omului și completează ciclul vieții. Este un pod prin care spiritul trece în lumea de dincolo.
Pâinea semnifică viața, este trupului lui Dumnezeu, motiv pentru care va avea mereu loc de cinste. Probabil că ați observat că, de regulă, pâinea stă pe un ștergar curat, alb.
Nu putem uita de sare. Si ea are un caracter sacru. A fost considerată mii de ani aurul Antichității. De aici vine și superstiția conform căreia dacă scapi sare pe jos, înseamnă că urmează un conflict.
Cu siguranță ați auzit și de expresia „sare în bucate”, un condiment care nu lipsește niciodată din orice preparat, deoarece fără sare nu există gust.
Atât în tradiția noastră, cât și a grecilor sau evreilor, sarea simbolizează ospitalitate și prietenie. Este folosită în ritualuri benefice. Sarea se folosește la prima baie a unui copil nou născut, pentru a fi în favoarea ursitoarelor.
La nuntă, mirii consumă pâine și sare, pentru a avea parte de o viață prosperă împreună. De asemenea, atunci când naște, mamei i se oferă pâine și sare, pentru ca cel mic să aibă o viață prosperă.