18 mart. 2021 | 11:46

Alimentul care produce dezechilibre hormonale grave. Mihaela Bilic ne explică cum se consumă corect, de fapt

Sănătate
Alimentul care produce dezechilibre hormonale grave. Mihaela Bilic ne explică cum se consumă corect, de fapt
Mihaela Bilic, detalii despre un aliment care produce dezechilibre hormonale grave

Ne aflăm în timpul Postului Paștelui. Trebuie să dăm uitării cărnea și să o înlocuim cu produse care să aibă același efect de sațietate. Pe lângă legumele care o pot substitui cu succes, cum ar fi ciupercile, există și alte variante, cum ar fi proteinele animale. Printre ele, cea mai periculoasă este soia, cunoscută foarte bine de cei care au trăit o bună bucată de vreme în comunism. Conform medicului nutriționist Mihaela Bilic, alimentul produce „niște dezechilibre grave hormonale”.

Mihaela Bilic: „Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale”

În ultimii ani, soia a luat locul cărnii în alimentația multor familii, îndeosebi în perioadele de post ale anului. Însă, ca orice alimente, consumată în exces, soia dăunează și produce dezechilibre hormonale, atrage atenția nutriționistul Bilic.

„Legumele nu țin de foame, deloc. Le ridicăm în slăvi acum, tocmai pentru că am ajuns într-o perioadă în care alimentația noastră este extrem de rafinată. Aș vrea ca mamele să înțeleagă că instictul copiilor este să fie atrași spre mâncărurile care sunt sățioase, consistente și care ne ajută să creștem. Faptul că unui copil nu îi plac legumele în mod special, este o normalitate.

Automat, în post apar proteinele de origine vegetală. Bunica spunea că „fasolea e carnea săracului”, ca de altfel toate leguminoasele boabe – fasole, linte, năut, mazăre, mai nou, soia… Știm că din soia se face tot. Uram salamul de soia pe vremea lui Ceaușescu, iar acum mâncăm soia în toate formele. Mă uit cu disperare că este atât de ieftină, de probabil… modificată genetic, de accesibilă, încât din păcate, toți producătorii din industria alimentară folosesc proteinele din soia ca să dea viață consistentă unui produs de post.

Mai nou, proteina din mazăre este mult mai valoroasă, tocmai că nu e modificată genetic și pare că vine pe o siguranță din punct de vedere hormonal. Consumul de soia produce niște dezechilibre grave hormonale. Ea are niște fitoestrogeni aproape identici cu estrogenul uman, și atunci, în caz de consumare, chiar putem să ne dăm sistemul endocrin peste cap”, a explicat specialistul la Antena 3.

Plantații ilegale de soia

Descoperirea a fost făcută de Organizația ”Agent Green” în anul 2019. Direcția Agricolă Tulcea a declanșat rapid o anchetă. Soia era destinată exportului, iar transportul ilegal a fost descoperit la granița cu Bulgaria, moment în care autoritățile au declanțat o anchetă care a scos la iveală că și alți fermieri din Tulcea procedau la fel.

Chiar dacă dovezile erau concludente, reprezentanții statului au închis cazul motivând că ar fi vorba despre o poveste izolată și au dispus doar distrugerea recoltei. Pentru astfel de situații, legea prevede sancțiuni dure: amenzi între 50.000 și 80.000 de lei.

Parteneri