Specialiștii trag un semnal de alarmă. Un aliment extrem de consumat, îndrăgit mai ales de români, este asociat cu depresia. A fost efectuat un studiu amplu, în urma căruia cercetătorii au tras concluzia că poate influența apariția acestei boli grele. Vezi care este alimentul pe care mai bine l-ai evita.
Cartoful este unul dintre cele mai consumate legume, mai ales în România. Este versatilă, poate fi introdusă în multe preparate, care mai de care mai gustoase și se prepară și foarte rapid. Este cunoscut faptul că este periculoasă, dar s-ar fi constatat că influențează și depresia.
Un grup de cercetători din Hangzhou, China, a efectuat un studiu și a tras o concluzie îngrijorătoare: consumul regulat de alimente prăjite, în special de cartofi prăjiți, cresc riscul de anxietate cu 12% și cu 7% cel al apariției depresiei, în comparație cu persoanele care nu au consumat astfel de alimente.
Conform studiului la care au participat 140.728 de persoane de peste 11,3 ani, cei mai predispuși ar fi tinerii și bărbații mai tineri.
Cu toate acestea, experții în domeniul nutriției au subliniat că rezultatele sunt preliminare și că nu este clar dacă o alimentație bazată pe consumul de alimente prăjite a cauzat direct problemele de sănătate mintală sau dacă persoanele care au prezentat simptome de depresie sau anxietate au apelat la consumul de alimente prăjite ca o modalitate de a face față acestor afecțiuni.
„Cu toate acestea, calea cauzală ar putea merge la fel de ușor în direcția inversă: persoanele cu anxietate/depresie apelează la „mâncare confortabilă” cu o frecvență tot mai mare pentru o oarecare aparență de ușurare”, a adăugat Katz, fondatorul True Health Initiative.
Persoanele care se confruntă cu depresia și anxietatea pot avea deseori probleme de gestionare a stresului. Mâncarea nesănătoasă, în special cea bogată în zahăr sau grăsimi, poate oferi un sentiment de confort temporar, chiar dacă nu este benefică pe termen lung, conform True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicați medicinei stilului de viață bazate pe dovezi.
Tulburările mentale pot determina pe cineva să apeleze la mâncare ca la o modalitate de a face față trăirilor sau de a-și ameliora starea de spirit. Acest comportament poate fi considerat o formă de a „umple golul” emoțional.
Depresia poate duce la scăderea energiei și a motivației, ceea ce poate face chiar și pregătirea mesei o activitate complicată. În consecință, oamenii pot alege opțiuni rapide și nesănătoase, mai ales la orele târzii ale nopții, când episoadele de anxietate se amplifică.