Sună idealist să începi să mănânci mai sănătos, dar poți face un efort măcar pentru a evita alimentele care îți distrug în mod inevitabil sănătatea. Din această categorie fac parte alimentele ultra-procesate din supermarketuri și benzinării.
De la sendvișuri în țiplă și preparate la caserolă până la înghețată, toate îți strică sănătatea pe termen lung. Mai multe studii recente au găsit o relație clară între alimentele procesate pe care le găsești în multe dintra magazinele pe care le frecventezi și probleme grave de sănătate.
Conform celor de la The Guardian, două grupuri importante de cercetători din colțuri diferite ale lumii au ajuns la concluzii similare, fără să fi colaborat la vreun nivel. Dacă obișnuiești să mănânci semi-preparate sau rețete elaborate la caserolă din supermarket, te ”bucuri” de un risc ridicat de a suferi infarct, un atac cerebral sau o moarte la o vârstă fragedă. Cele două studii publicate la distanță mică unul de altul provin din Franța și Spania.
Din păcate pentru cei care își găsesc bucuria în cantități semnificative de hrană preparată în fabrici prin procese industriale și ingrediente greu de pronunțat, impactul asupra sănătății este semnificativ. Cancerul, obezitate și creșterea tensiunii arteriale se numără printre posibilele consecințe.
În studiul celor de la French NutriSanté, cercetătorii de la Universitatea din Paris au adunat detalii cu privire la dietele și sănătatea a peste 105.000 persoane, în peste cinci ani, înainte de a se pronunța. Cei care au consumat mai mult mâncare ”ultra-procesată” prezentau un risc mai mare de atac cerebral și infarct. Când cantitatea de mâncare ultra-procesată s-a ridicat cu 10 la sută, de exemplu de la 10 la sută la 20 la sută, riscul unor boli a crescut cu 12 la sută.
”Publicul ar trebui să evite aceste alimente cât de mult pot”, a spus ea. ”Trebuie să ne întoarcem la diete de bază”, a declarat Dar Mathilde Touvier, un membru al echipei franceze responsabile de studiul detaliat mai sus. În opinia ei, autoritățile din domeniul sănătății ar trebui să descurajeze în mod activ consumul de astfel de produse.
Studiul, publicat în British Medical Journal, nu dovedește că hrana ultra-procesată cauzează boli în mod direct, ci amplifică probabilitatea apariției lor. Rezultatele sugerează că 277 de cazuri de boli cardiovasculare ar crește în fiecare an la 100.000 de consumatori de hrană ultra-procesată, versus 242 de cazuri la același număr de oameni care consumă o cantitate scăzută de alimente ultra-procesate.
Din păcate pentru britanici, ei sunt fani a acestor alimente la caserolă din hipermarketuri. În Regatul Unit, acest fel de alimentele sunt atât de populare încât reprezintă jumătate din dieta națională, mai mult decât în orice țară din Europa.