31 mai 2019 | 08:00

Alimentele procesate vin la pachet cu risc de cancer și infarct: ce trebuie să eviți

Știri generale
Alimentele procesate vin la pachet cu risc de cancer și infarct: ce trebuie să eviți

Sună idealist să începi să mănânci mai sănătos, dar poți face un efort măcar pentru a evita alimentele care îți distrug în mod inevitabil sănătatea. Din această categorie fac parte alimentele ultra-procesate din supermarketuri și benzinării.

De la sendvișuri în țiplă și preparate la caserolă până la înghețată, toate îți strică sănătatea pe termen lung. Mai multe studii recente au găsit o relație clară între alimentele procesate pe care le găsești în multe dintra magazinele pe care le frecventezi și probleme grave de sănătate.

Conform celor de la The Guardian, două grupuri importante de cercetători din colțuri diferite ale lumii au ajuns la concluzii similare, fără să fi colaborat la vreun nivel. Dacă obișnuiești să mănânci semi-preparate sau rețete elaborate la caserolă din supermarket, te ”bucuri” de un risc ridicat de a suferi infarct, un atac cerebral sau o moarte la o vârstă fragedă. Cele două studii publicate la distanță mică unul de altul provin din Franța și Spania.

Din păcate pentru cei care își găsesc bucuria în cantități semnificative de hrană preparată în fabrici prin procese industriale și ingrediente greu de pronunțat, impactul asupra sănătății este semnificativ. Cancerul, obezitate și creșterea tensiunii arteriale se numără printre posibilele consecințe.

În studiul celor de la French NutriSanté, cercetătorii de la Universitatea din Paris au adunat detalii cu privire la dietele și sănătatea a peste 105.000 persoane, în peste cinci ani, înainte de a se pronunța. Cei care au consumat mai mult mâncare ”ultra-procesată” prezentau un risc mai mare de atac cerebral și infarct. Când cantitatea de mâncare ultra-procesată s-a ridicat cu 10 la sută, de exemplu de la 10 la sută la 20 la sută, riscul unor boli a crescut cu 12 la sută.

”Publicul ar trebui să evite aceste alimente cât de mult pot”, a spus ea. ”Trebuie să ne întoarcem la diete de bază”, a declarat Dar Mathilde Touvier, un membru al echipei franceze responsabile de studiul detaliat mai sus. În opinia ei, autoritățile din domeniul sănătății ar trebui să descurajeze în mod activ consumul de astfel de produse.

Studiul, publicat în British Medical Journal, nu dovedește că hrana ultra-procesată cauzează boli în mod direct, ci amplifică probabilitatea apariției lor. Rezultatele sugerează că 277 de cazuri de boli cardiovasculare ar crește în fiecare an la 100.000 de consumatori de hrană ultra-procesată, versus 242 de cazuri la același număr de oameni care consumă o cantitate scăzută de alimente ultra-procesate.

Din păcate pentru britanici, ei sunt fani a acestor alimente la caserolă din hipermarketuri. În Regatul Unit, acest fel de alimentele sunt atât de populare încât reprezintă jumătate din dieta națională, mai mult decât în orice țară din Europa.

Ca referință, alimentele ultra-procesate tind să fie preparate din ingrediente industriale, din amestecuri de amidonuri, zahăr, grăsimi saturate cu aditivi precum conservanți, lianți, îndulcitori, arome și ”amelioratori”.
PlaySport
Shakira a RENUNȚAT la lenjerie! Fotografia SURPRINZĂTOARE a apărut pe net
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte de a cumpăra de pe aceste platforme Citește mai
Cancan.ro
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie găsită moartă: „Mi-a zis că…”
Stirile PROTV
Un șofer și-a mai verificat o dată TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune imediat la 112
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Complet interzis în România. Se confiscă mașina pe loc. Decizia de care șoferii nu au habar
Capital.ro
Surse: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte, atât cele prin Poştă cât şi cele de pe card! Hotărâre de guvern emisă special în acest sens
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se DAU pensiile mai DEVREME de PAȘTE! ANUNȚUL premierului CIOLACU
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro