De cele mai multe ori atunci când merg la cumpărături din lipsă de timp sau de informare, românii nu citesc ce scrie pe eticheta produselor. Astfel, ajung să pună pe masă alimete ultraprocesate, care nu conțin aproape niciun element nutritiv.
Printre alimentele care ne pun viața în pericol se numără pâine coaptă din aluat congelat. Aceasta scade speranța de viață cu 14%. În aceeași categorie intră și mult îndrăgitul parizer. Așa reiese dintr-un studiu care s-a desfășurat pe parcursul a șapte ani în Franța. La acest experiment au participat 44.000 de persoane.
Și conservele de carne, produsele de panificație congelate şi anumite mezeluri sunt alimente ultraprocesate, pe care românii le consumă zilnic. Mulți dintre ei știu cât sunt de nesănătoase, dar totuși continuă să le cumpere fie din comoditate, fie din lipsă de timp.
„Nu am încotro. Nu e ca şi cum există opţiunea numărul unu şi numărul doi, care e mai bună. Sunt conştient că speranţa de viaţa o să fie mult mai mică faţă de cea a generaţiilor precedente, dar astea sunt condiţiile”, spune un bărbat.
În momentul în care alimentele trec prin mai multe etape de preparare, acestea devin alimente ultraprocesate. De exemplu, parizerul mai întâi este mărunțit, apoi uscat, fiert și mai apoi afumat, pentru a se ajunge la produsul final. Astfel, aceste alimente pierd o mulțime de nutrienți cu fiecare etapă prin care trec.
„Dacă nu avem vitaminele, organismul se îmbolnăveşte, iar vitaminele se distrug la tempearturi de peste 70 de grade şi noi trebuie să le luam de undeva şi nu le putem lua decât din alimente care sunt în stare crudă sau mai puţin procesate”, spune Nastasia Belc, Institutul pentru Bioresurse Alimentare.
În plus, aceste alimente ultraprocesate au în compoziție o cantitate mare de zahăr, de aditivi alimetari, dar și de şi grăsimi hidrogenate, avertizează experţii.
„Boala cardiovasculară, diabetul, obezitatea, cresc de trigliceridele, colesterol, caria dentară în special la copii, toate acestea sunt boli extrem de grave şi de la vârste mici începând cu aceste boli şi expuşi la aceste boli, la fel, risc de boli degenerative de la vârste foarte mici. Aceste alimente ultraprocesate, ucid uşor”, explică Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.