Alimentele interzise în perioada Postului Crăciunului au fost enumerate de nutriționistul Mihaela Bilic. În Postul Crăciunului 2020, mai mult ca în oricând, în contextul epidemiei de coronavirus, este foarte important ce mâncăm, astfel încât să nu avem nevoie de medic, dar și să ne întărim organismul.
Mihaela Bilic, nutiționist, a făcut publică o listă cu o serie de alimente care ar trebui evitate pe cât posibil în Postul Crăciunului 2020. În perioada Postului, care coincide cu perioada de vârf a epidemiei de coronavirus, trebuie să mâncăm sănătos pentru a ne ajuta organismul.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la Digi24 ce alimente trebuie să evităm și ce alimente trebuie să consumăm în această perioadă, pentru a ne întări imunitatea.
”În afara postului spunem că mâncăm „de dulce”. Dar zahărul nu este reglementat în post. Prima mea recomandare pentru persoanele care țin post este să nu facă exces de zahăr, să nu consume în exces produse dulci, pentru că zahărul este nu un nutrient, ci mai degrabă un condiment în viața noastră.
Riscăm, în momentul în care nu avem alte alimente care să ne fie pe plac, să dăm iama în dulciuri. Or, ăsta nu e un beneficiu pentru organism”, a spus Mihaela Bilic. De asemenea, nutriționistul a amintit că excesul de grăsimi în Post ne poate dăuna.
”Apoi, pe locul 2 vine excesul de grăsime. Atenție mare, dacă vorbim de postul ca la carte, veți vedea în calendarul religios că sunt foarte puține dezlegările la ulei și vin. Deci bunicii noștri știau că a ține post nu înseamnă să mănânci multe uleiuri prăjite, pentru că și uleiul era restricționat în post”, a adăugat Mihaela Bilic.
Nutriționistul a explicat ce trebuie să facem, cum putem evita grăsimile în aeastă perioadă. ”Metoda de gătire corectă ar fi la cuptor, înăbușit, cu sos sau, și mai bine, ciorbă – o mulțime de preparate tradiționale românești făcute pe bază de legume.
Legume multe, ele trebuie să ne fi prietene și în post, și în perioada asta în care avem nevoie de imunitate crescută, pentru că acești pigmenți vegetali care dau culoare legumelor aduc și beneficii miraculoase pentru organism.
Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine, cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine”, a explicat Mihaela Bilic.
Nu în ultimul rând, imunitatea unei persoane poate fi afectată și de stres, nu numai de alimentația zilnică. ”Gradul nostru de imunitate depinde nu doar de alimentație, ci și de gradul de stres. Dacă nu avem un somn de calitate și organismul nostru nu se reface prin odihnă, nivelul de stres are un impact devastator asupra imunității”, a precizat Mihalea Bilic.
În plus, nutriționistul a avertizat că stresul este unul din factorii care ne determină să mâncăm alimente nesănătoase, cum ar fi dulciurile. Putem mânca și dulciuri, dar în cantități mici.