Majoritatea oamenilor au în special grijă la termenul de valabilitate scris pe etichetele produselor pe care le cumpără din supermarket-uri. Cei mai mulți preferă să nu riște și să consume din greșeală alimente expirate. Specialiștii susțin acum că nu toate sunt un pericol. Există unele care pot fi introduse în mesele tale zilnice fără teama de îmbolnăvire, chiar dacă nu se mai află în termenul de valabilitate. Află care sunt acestea!
Oamenii citesc eticheta produselor mai ales pentru a vedea termenul de valabilitate. Toți sunt extrem de atenți atunci când vine vorba despre acest detaliu, dar specialiștii susțin că nu este mereu un risc în privința unor anumite alimente. Câteva dintre ele pot fi introduse fără grijă în mesele de zi cu zi chiar dacă au expirat.
Un concurent de la emisiunea ,,Chefi la cuțite” a mărturisit că gătește numai cu produse care nu mai sunt în termen chiar de luni buni. Acesta a reușit să îi lase fără cuvinte pe cei trei chefi când a dezvăluit că a mâncat iaurt expirat de 8-10 luni sau brânză topită veche de un an.
Extremele pot avea urmări grave pentru oameni, dar există totuși câteva ingrediente care pot fi alăturate regimului tău alimentar. Cele mai multe au inscripționate pe etichete două tipuri de termene precum: „a se consuma, de preferință înainte de“ și „a se consuma până la data de“. Prima se referă la data până la care se estimează că produsul alimentar își păstrează calitatea, iar a doua la data până la care produsul poate fi consumat în siguranță.
Desigur că atunci când un aliment prezintă urme vizibile de alterare ( miros, gust, textură, mucegai, crustă, mâzgă etc.) nu trebuie consumat. Experții au subliniat că produsele care sunt rezistente și pot fi mâncate și după termenul menționat pe etichetă sunt: paste uscate, zahăr, făină, carne congelată păstrată până la un an sau pâine congelată.
De asemenea, iaurtul sigilat poate fi mâncat în siguranță până la trei săptămâni după data de expirare. Mai mult decât atât, mierea nu expiră niciodată! Dacă ai mai multe borcane de miere trebuie doar să le depozitezi departe de razele soarelui pentru ca produsul să nu își schimbe textura.
În rest, acesta este perfect pentru adăugat în cafea, limonadă, prăjituri sau sosuri dulci. În cazul în care te simți depășit de situație, întreabă un specialist.